5 Tips voor het inrichten acculaadstation

Elektrische toepassingen worden steeds belangrijker in het dagelijks gebruik. Het opladen van de batterijen is een zeer essentieel onderdeel van onze 24-uurs economie waar we momenteel in leven. Het laadpunt bij tractiebatterijen wordt een acculaadstation genoemd. Hier wordt ook vaak de batterij gewisseld. Omdat er in de logistiek steeds meer en meer elektrisch aangedreven voertuigen zijn, is er in mei 2019 een herziene praktijkrichtlijn NPR 3299  opgesteld voor het veilig werken bij het laden van de accu’s.

Maar waar moet u allemaal aan denken? Hier volgen 5 tips voor het inrichten van uw accu wissel- en laadstation.

TIP 1: Maak een goede risico inventarisatie

Deze bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:

 • identificatie van gevaren
 • risico inschatting
 • risico evaluatie

TIP 2: Zorg voor de juiste opleiding/training

De trainingen zijn voor de medewerkers die belast zijn met het laden van de batterij / accu. Deze dienen in ieder geval de volgende onderdelen te bevatten:

 • vaardigheden om gelijkrichters te bedienen
 • onderhoud van de batterijen
 • techniek voor het wisselen van batterijen
 • kennis van de werkprocedures
 • gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsvoorzieningen

TIP 3: Maak een veilige indeling van de laadruimte

Denk bijvoorbeeld aan:

 • het zichtbaar ophangen van het bedienings- en veiligheidsbord bij het laadpunt
 • waar wordt de accu daadwerkelijk geladen
 • waar wordt de heftruck geparkeerd bij het laden
 • gebruik van gele belijning hoe de route is van de interne transportvoertuigen

TIP 4: Zorg voor voldoende ventilatie

Bij het laden van een tractiebatterij komen er gassen vrij. Om explosies te voorkomen is het gebruik van goede ventilatie heel belangrijk.

Tip 5: Beheer en controle laadruimte

Het controleren en bijhouden van deze ruimte is van groot belang voor de veiligheid van de medewerkers, intern transportvoertuigen en de tractiebatterijen. Daarom zullen de checks meegenomen moeten worden in de werk- en onderhoudsprocedures.

Richtlijn NPR 3299

“Veilig werken bij het laden van traktiebatterijen (NPR 3299)” is sinds 2003 geïntroduceerd In Nederland als praktijkrichtlijn. Deze richtlijn bundelt de regels, voorschriften, wetgeving én normen uit onder andere de NEN 1010 en de NEN 3140. Hierbij geeft deze richtlijn aanwijzingen hoe er in de praktijk met verschillende regelgevingen en normen kan worden omgegaan. De NPR 3299 en de ATEX wetgeving zijn een leidraad voor het inrichten van laadruimten en laadplekken en beschrijft onder meer een methode voor risico-inventarisatie en evaluatie. De praktijkrichtlijn adviseert ook als het gaat om concreet te nemen maatregelen.

Wilt u deze praktijkrichtlijn bestellen? Dat kan via de NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Maar u kunt ook één van onze experts vragen. Wij kunnen dan tevens direct advies geven over uw specifieke situatie.

accu laadstation inrichten

Bedienings- en veiligheidsbord acculaadstation

accu batterij laadstation bedienings-en-veiligheidsbord-Indubatt
Van ontwerp tot projectrealisatie zijn wij úw partner.

Nu weet u meer over wat er allemaal komt kijken bij het inrichten van een wissel- en laadstation. Wilt u nog meer hierover weten ? Of heeft u een specifieke vraag voor uw eigen situatie? Of misschien wilt u een bedienings- en veiligheidsbord bij ons bestellen? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om uw vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit