Een gebruikte heftruck aanschaffen, waar moet u op letten?

Wilt u een heftruck aanschaffen, omdat de oude het begeeft of teveel onderhoud vergt? Bedenk dan goed wat voor heftruck u zoekt. Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties. Bovendien kunt u kiezen voor een nieuw model of een tweedehandse heftruck. In dit artikel geven we tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte heftruck.

Checklist voor het aanschaffen van een gebruikte heftruck

Vaak gaat uw heftruck of intern transportmiddel op een niet geschikt moment kapot. U moet dan zo snel mogelijk een nieuwe heftruck kopen of huren, zodat de werkzaamheden niet stil komen te liggen. Om de aanschafkosten zo laag mogelijk te houden, zijn er ook tweedehandse heftrucks die op de markt worden aangeboden.

Wilt u een gebruikte heftruck aanschaffen? Dan is het is belangrijk om goed op de onderstaande punten te letten.

  • Wat is de capaciteit die u nodig heeft voor uw werkzaamheden? Werkt u bijvoorbeeld met zwaar materiaal? Dan heeft u een hoger hefvermogen nodig. Bovendien moet u de  hefhoogte ook in acht nemen.
  • Waar heeft u de heftruck voor nodig? Vinden de werkzaamheden binnen of buiten plaats? Bedenk daarnaast goed hoeveel uur u de heftruck gebruikt. Aan de hand van deze informatie kunt u bepalen welke heftruck u zou willen aanschaffen. Zo zijn er heftrucks die werken op gas, olie en elektriciteit.
  • Beschikt het tweedehandse model over de juiste technische keuringen en papieren? U wilt niet voor verrassingen komen te staan, als de heftruck afgekeurd of zelfs gevaarlijk blijkt te zijn.
  • Controleer de garantie goed. Hoelang is de garantie nog geldig en kunt u deze bij de verkoop overnemen? Dit zijn belangrijke zaken om over na te denken. Het is namelijk ontzettend vervelend als de heftruck na een week kapot gaat, en u hebt geen garantie om op terug te vallen.
  • Beschikt de heftruck over een typeplaats en lastdiagram?
  • Controleer of de gebruikte heftruck voorzien is van een besturingssysteem, waarschuwingen en stickers in de Nederlandse taal. Op deze manier maakt u het voor uw personeel zo makkelijk mogelijk.
  • Uiteraard moet de heftruck in het bezit zijn van een CE-markering. Dit houdt in dat de heftruck voldoet aan de Europese regels voor milieu, veiligheid en gezondheid.
  • Bovendien is het belangrijk om de aanschafprijs van een gebruikte heftruck goed onder de loep te nemen. Vergelijk deze met de aankoop van een nieuwe heftruck. Zo kunt u optimaal bepalen welke investering u wilt doen.

Wilt u een elektrische heftruck?

Is de keuze gevallen op een tweedehands elektrische heftruck? Dan is het van belang om de conditie van de batterij goed te inspecteren. Afhankelijk van het aantal levensjaren van de heftruck en de batterij, bepaalt u of deze vervangen moet worden. Daarnaast heeft u de keuze om een nieuwe of gebruikte tractiebatterij aan te schaffen voor uw gebruikte heftruck. Ook bestaat de mogelijkheid om deze te huren bij verschillende partijen. De aanschafkosten van een heftruck laag houden, lukt alleen als de batterij in een redelijk goede conditie is. Is dat niet het geval? Dan loopt u het risico dat de kosten snel oplopen.

Wilt u meer weten?

Nu weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte heftruck. Wilt u meer weten over een bepaalde toepassing? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit