Hier moet u op letten bij het wisselen van uw tractiebatterij.

Als u met elektrische transportmiddelen werkt zoals heftrucks, reachtrucks en stapelaars, bent u zeer waarschijnlijk ook bekend met de betrouwbaarheid en kracht van tractiebatterijen.

Tractiebatterijen, ook wel loodzuur batterijen genoemd, zijn niet voor niets al decennia lang dé energiebron die interne transportmiddelen van voeding voorziet. De capaciteit en staat van de tractiebatterij bepaald voor een groot deel hoe efficient en betrouwbaar uw transportmiddelen zijn.

Het laden, ontladen en wisselen van een tractiebatterij vraagt enige kennis en aandacht om kostbare fouten te voorkomen. Bij verkeerd wisselen kan de betrouwbaarheid van uw tractiebatterij in gevaar komen, om nog maar te zwijgen over de veiligheid van uw personeel.

Per slot van rekening hebben we het hier over containers waar onder andere loodplaten en accuzuur in verwerkt zitten. Een ongelukje kan daardoor vergaande gevolgen hebben. En een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

Daarom geven we u hier graag wat aandachtspunten mee, om veilig en efficient uw tractiebatterij te wisselen. Indubatt is niet voor niets uw partner in efficiënt werken!

Gevolgen van verkeerd wisselen van een tractiebatterij.

Een tractiebatterij wisselen is echt geen hogere wiskunde. Maar het moet wel op de juiste manier en met de nodige aandacht worden gegaan. Wordt de tractiebatterij op een verkeerde wijze gewisseld dan kunnen problemen zoals elektrische spanning, brandgevaar en zelfs explosiegevaar ontstaan. Verkeerd wisselen kan (blijvende) schade aan de tractiebatterij toebrengen, maar ook voor grote veiligheidsrisico’s zorgen richting uw personeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van de verkeerde persoonlijke beschermingsmiddelen, of zelfs het volledig ontbreken van deze beschermingsmiddelen. Ook de inzet van de verkeerde hef-, hijs- of transportmiddelen hebben mogelijk verstrekkende gevolgen voor zowel personeel als uw materieel. Zorg daarom dat het wisselen alleen wordt verricht door medewerkers die goed zijn ingelicht en wees waakzaam op de opvolging van de juiste procedures.

Voorkom brand door kortsluiting!

U staat er wellicht niet bij stil, maar brand als gevolg van verkeerd wisselen is een reëel gevaar. Als de batterij aangesloten zit aan de lader terwijl men probeert te heffen, komen de kabels te strak te staan. Kortsluiting is mogelijk het gevolg. Bij kortsluiting vat een tractiebatterij al snel vlam waardoor een serieuze brand kan ontstaan.

Verzwakte concentratie bij wisselen vormt groot risico.

Een handeling die zo vaak wordt herhaalt, wordt al snel met enige achteloosheid gedaan. Dat is gewoon mens eigen. Het gevaar sluipt erin dat het wisselen van een tractiebatterij ook zo’n taak wordt. De eerste paar keer dat iemand een batterij wisselt gaat dit met de grootste zorg. Een paar maanden later verslapt deze aandacht. Zeker als u met ploegendiensten of met een flexibel personeelsbestand werk is dit een gevaarlijke valkuil. We kunnen niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk het is uw personeel goed in te lichten over de te doorlopen stappen én ze te attenderen op de persoonlijke gevolgen die verkeerd handelen met zich mee kunnen brengen.

Aandachtspunten bij wisselen tractiebatterij

We zetten de aandachtspunten voor het wisselen van een tractiebatterij nogmaals op een rij en raden u aan deze goed te bestuderen. Zijn alle voorzorgsmaatregelen getroffen?

  • Zorg voor duidelijke werkinstructies en vergeet hierbij niet om nieuwe medewerkers tijdig te instrueren
  • Laat alleen kundig personeel werken aan de batterij; hou hier toezicht op
  • Maak uw medewerkers bewust van de mogelijke gevolgen bij verkeerd handelen
  • Roken is absoluut verboden in de buurt van een tractiebatterij!
  • Het dragen van de juiste persoonlijke beschermmiddelen is wettelijk verplicht; eventuele ongevallen waarbij de juiste middelen niet door u beschikbaar zijn gesteld zijn dan ook wettelijk uw verantwoordelijkheid. Dit kan een flinke gevolgen hebben!
  • Ben alert op elektrische spanning
  • Gebruik goedgekeurde hijsmiddelen
  • Geen enkel soort open vuur of vonken in de buurt van batterij i.v.m. brand- en of explosiegevaar
  • Leg nooit gereedschappen op de tractiebatterij
  • Zorg voor het naleven van veiligheidsvoorschriften en attendeer medewerkers bijvoorbeeld met signaleringborden
  • Hijshaken mogen geen beschadigingen aan cellen, verbindingen of kabels aanbrengen

Voorkom persoonlijke en materiële schade.

Het wisselen van een tractiebatterij komt dus met zekere risico’s wanneer incorrect wordt gehandeld. Dit geldt ook voor het laadproces. De meest voorkomende risico’s door incorrect laden van een tractie accu zijn:

  • Brand. Bij het laden van een batterij ontstaat er warmte. Bij teveel warmte kan er brand ontstaan.
  • Explosie door knalgas. Tijdens het laden van een tractiebatterij komt waterstofgas vrij. Dit gas is lichter dan lucht en zal opstijgen waar het zich, wanneer de ruimte onvoldoende is geventileerd, kan ophopen onder het plafond. Doordat het waterstofgas zich met de aanwezige lucht mengt kan knalgas, een explosief mengsel ontstaan. Het is dus van cruciaal belangrijk om voor goede ventilatie en/of afzuiging in de ruimte te zorgen tijdens het laden.
  • Explosie door vonken. Als u de tractiebatterij van de acculader loskoppelt terwijl er stroom op staat, kunnen er vonken ontstaan. Deze vonken kunnen voor een explosie zorgen.

Zorg dat uw locatie correct is ingericht.

Er zijn preventieve maatregelen die het risico’s op kortsluiting, brand of andere schade verkleinen. Denk hierbij aan:

  • Verwijder brandbare zaken in nabijheid lader en batterij
  • Laat alleen goed opgeleid personeel werken met acculaders en tractiebatterijen
  • Ventileer de laadruimte voldoende om gasophoping te voorkomen
  • Verbied roken, lassen, slijpen of andere werkzaamheden waar vonken bij vrij kunnen komen in de laadzone
  • Zorg voor explosieveilige elektrische installatie (verlichting, stopcontacten…)
  • Verbied roken, lassen, slijpen of andere werkzaamheden waar vonken bij vrij kunnen komen in de laadzone
  • Controleer laadkabels voor gebruik op gebreken
  • Open de (stoel) deksel van de heftruck tijdens het laden, of reach de batterij in zijn geheel uit bij een reachtruck om gasvorming boven de batterij te voorkomen. Dit voorkomt tevens condens vorming en dus corrosie

Indubatt helpt u verder

Indubatt is uw partner voor efficient werken. Dit doen wij onder andere door u, op basis van jarenlange kennis en ervaring, de juiste tractiebatterijen te leveren die aansluiten bij uw werkzaamheden. Wij voorzien u van de juiste capaciteit. Wij zijn specialist in de verhuur van tractiebatterijen. U kunt ook bij ons terecht voor de aankoop van nieuwe of gebruikte batterijen.

Laadstations en automatische vulsystemen voor nog efficiënter werken.

Ook voor toebehoren zoals laadstations en automatische vulsystemen bent u bij ons aan het juiste adres. Deze producten helpen niet alleen het laadproces zo snel mogelijk te laten verlopen, maar waarborgen ook de kwaliteit van uw tractiebatterij. Zo voorkomt een automatisch vulsysteem schade aan uw tractiebatterij door verkeerd bijvullen met accuwater. Waar mogelijk voorkomen wij problemen, door processen zo veel mogelijk te simplificeren of automatiseren. Benieuwd hoe Indubatt u hierbij kan helpen? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Is uw tractiebatterij door verkeerd wisselen aan vervanging toe?

Zijn bovenstaande tips voor u helaas te laat en is uw tractiebatterij onherstelbaar beschadigd geraakt? Neem dan direct contact op met Indubatt voor een scherp geprijsde, nieuwe of gebruikte tractiebatterij met snelle levering. Voor koop en verhuur kunt u bij Indubatt terecht!

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over hoe Indubatt u kan ontzorgen in capaciteit? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit