Voordelen van een aquamatic systeem

Een aquamatic systeem, vaak gebruikt voor tractiebatterijen in industriële toepassingen zoals vorkheftrucks, is een automatisch vulsysteem voor tractiebatterijen. Een tractiebatterij moet bij iedere laadbeurt worden bijgevuld. Handmatig bijvullen gaat in de praktijk echter nog wel eens verkeerd, met kostbare gevolgen. Uiteraard is het belangrijk om uw medewerkers goed te instrueren over hoe zij met een tractiebatterij om moeten gaan en kan een checklist bij het laadpunt mogelijke problemen helpen voorkomen. Nog gemakkelijker is het om uw tractiebatterijen te voorzien van een aquamatic systeem. Zodoende worden kostbare fouten voorkomen en gaat het bijvullen ook nog eens een stuk sneller.

meten bij tractiebatterij met aquamatic systeem

Veel gemaakte fouten bij handmatig bijvullen

De meest gemaakte fout is het toevoegen van te veel of juist te weinig accuwater. Te veel water kan leiden tot lekkage, wat weer schade aan de batterij of de omgeving kan veroorzaken. Te weinig water is ook niet goed, want dan werkt de batterij minder goed. Met het aquamatic systeem is het risico dat dit verkeerd gaat direct geëlimineerd.

Batterijen bijvullen kan bovendien gevaarlijk zijn, omdat men in contact kan komen met schadelijke stoffen. Er is ook een risico op morsen, wat kan leiden tot verwondingen of andere gezondheidsproblemen. Verkeerd bijvullen kan ook slecht zijn voor het milieu. Als er bijvoorbeeld batterijvloeistof lekt, kan dit schadelijke stoffen in de omgeving brengen.

Als er fouten worden maakt bij het bijvullen, kan dit leiden tot extra kosten omdat de batterij gerepareerd of vervangen moet worden. Bovendien kan een kapotte batterij, of een batterij met verlaagde capaciteit, voor vertraging in uw bedrijfsprocessen zorgen. Met een aquamatic systeem haalt u het maximale rendement uit uw tractiebatterij.

Werk efficiënter en kostenbesparend met aquamatic systeem

Het aquamatic systeem biedt een praktische oplossing voor het bijvullen van tractiebatterijen door automatisch elke cel in de batterij te voorzien van de juiste hoeveelheid gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Dit aspect van het systeem brengt meerdere voordelen met zich mee, die belangrijk zijn voor de optimale werking en het onderhoud van de batterij.

tractiebatterij met automatisch bijvulsysteem

Aquamatic zorgt voor nauwkeurige waterpeilcontrole en langere levensduur

Het systeem is ontworpen om precies de juiste hoeveelheid water toe te voegen, tot op het optimale niveau. Dit voorkomt de problemen die vaak voorkomen bij handmatig bijvullen zoals het risico op te veel of juist te weinig water toevoegen. Te veel accuwater kan leiden tot het weglekken van elektrolyten, wat corrosie en andere schade kan veroorzaken. Te weinig gedemineraliseerd water laat de loodplaten gedeeltelijk bloot, wat de levensduur en capaciteit van de batterij verminderd.

Door het waarborgen van het juiste waterniveau maximaliseert het aquamatic systeem de levensduur van uw tractiebatterij. Regelmatig en correct bijvullen voorkomt slijtage van de interne componenten van de batterij, wat betekent dat de batterij over een langere periode effectief blijft werken.

Aquamatic systeem vermindert onderhoudstijd en -kosten

Automatische systemen zoals het aquamatic systeem reduceren de tijd en kosten die normaal gesproken nodig zijn voor het onderhoud van batterijen. Dit komt omdat het systeem het arbeidsintensieve proces van handmatig controleren en bijvullen van elke cel overneemt, wat vooral nuttig is bij bedrijven met een groot aantal batterijen voor de vloot intern transport.

Een consistent waterniveau in alle cellen zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte werking van de batterij. Dit is vooral belangrijk in toepassingen waar een betrouwbare energievoorziening cruciaal is, zoals in magazijnvoertuigen en elektrische vorkheftrucks.

Verhoogde veiligheid en gebruiksgemak met aquamatic systeem

Het automatisch bijvullen van water vermindert de blootstelling van werknemers aan potentieel gevaarlijke accuzuren en reduceert het risico op morsen en spatten. Dit verhoogt de algemene veiligheid op de werkvloer en vereenvoudigt het onderhoudsproces. Doordat het aquamatic systeem overvulling en morsen voorkomt, draagt het bij aan een schoner en veiliger milieu. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar milieubescherming en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Voorzie uw tractiebatterijen van aquamatic systeem

Een aquamatic automatisch waterbijvulsysteem, is ontworpen om te werken met een breed scala aan tractiebatterijen, die veelal worden gebruikt in industrieel materieel zoals vorkheftrucks. Er zijn echter uitzonderingen, dus het is raadzaam hier naar te informeren bij de fabrikant of een tractiebatterij specialist als Indubatt.

Het belangrijkste is dat de batterij compatibel moet zijn met het systeem. Sommige oudere of speciaal ontworpen batterijen hebben mogelijk niet de benodigde aansluitingen of configuraties voor de installatie van een automatisch waterbijvulsysteem.

Het aquamatic systeem werkt door water direct aan elke cel toe te voegen. Als het ontwerp van de cellen in de batterij niet geschikt is voor dit type systeem, kan het niet worden geïnstalleerd.

De installatie van een aquamatic systeem vereist in sommige gevallen bepaalde technische aanpassingen. Dit betekent dat er voldoende technische expertise en apparatuur nodig moet zijn om het systeem correct te installeren en te onderhouden. Wij raden daarom met klem aan om een specialist in te schakelen wanneer u uw tractiebatterijen wil voorzien van een aquamatic systeem. Indubatt heeft de benodigde expertise in huis en helpt u graag om het bijvullen van uw tractiebatterij te automatiseren.

Nog meer weten over het aquamatic automatisch vulsysteem?

Nu weet u iets meer over de voordelen van een aquamatic automatisch vulsysteem voor tractiebatterijen. Wilt u nog meer informatie? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren. Indubatt richt zich met name op de verhuur van tractiebatterijen, maar u kunt ook bij ons terecht voor de aankoop van nieuwe tractie accu’s  of gebruikte tractiebatterijen en het benodigde onderhoud.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit