Brandgevaar door lithium-ion heftruck accu?

Lithium-ion batterijen zijn gangbaar in elektrisch intern transport vanwege hun efficiëntie en vermogen. Ondanks deze voordelen is het belangrijk om alert te blijven op de brandrisico’s die ze met zich meebrengen. Lithium-ion batterijen zijn nog volop in ontwikkeling en er zijn helaas nog veel exemplaren op de markt die niet veilig zijn. Vanwege de verhoogde risico’s raden wij onze klanten zelfs meestal aan een tractiebatterij als alternatief te kiezen. In dit artikel geven we u graag meer inzicht in de risico’s van lithium-ion batterijen zodat u een weloverwogen keuze kunt maken als u op zoekt bent naar een nieuwe heftruck accu.

Verhoogd risico op brand door thermisch uitlopen

Lithium-ion batterijen in heftrucks kunnen een verhoogd risico op brand met zich meebrengen, vooral door thermisch uitlopen. Enkele voorbeeldsituaties waarin dit risico verhoogd wordt, zijn:

Kortsluiting door botsing

Wanneer een heftruckaccu tijdens transport beschadigd raakt, kan dit leiden tot interne kortsluiting. Dit gebeurt wanneer de interne componenten van de batterij, zoals de elektroden, met elkaar in contact komen. Deze kortsluiting verstoort de normale chemische processen in de batterij, wat resulteert in een ongecontroleerde stijging van de temperatuur. Dit fenomeen, bekend als thermisch uitlopen, kan de accu oververhitten. Deze oververhitting kan de chemische stoffen in de batterij destabiliseren en een brand veroorzaken, soms met explosieve kracht.

Blootstelling aan extreme temperaturen

Wanneer een lithium-ion accu in een magazijn zonder klimaatbeheersing wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, kan dit de chemische stabiliteit van de batterij beïnvloeden. Temperaturen onder 0°C of boven 40°C kunnen bijzonder problematisch zijn. Bij hoge temperaturen kan de elektrolyt in de batterij afbreken en interne kortsluiting veroorzaken. Dit kan leiden tot een kettingreactie die bekend staat als thermisch uitlopen, waarbij de batterij oververhit raakt en mogelijk vlam vat. Bij extreem lage temperaturen kan de batterijcapaciteit verminderen, wat ook kan leiden tot beschadiging en potentiële brandgevaren bij pogingen tot opladen of gebruik onder deze omstandigheden.

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat uw heftruck batterij aan dergelijke temperaturen wordt blootgesteld, maar het gebeurt in de praktijk toch echt regelmatig. In magazijnen of opslagfaciliteiten zonder klimaatbeheersing kunnen temperaturen tijdens de zomermaanden flink oplopen, terwijl in de winter de kou extreem kan zijn. Daarnaast kunnen heftrucks die buiten worden gebruikt of opgeslagen, onderhevig zijn aan de wisselvalligheden van het weer, waarbij ze in de zomer hitte en in de winter vrieskou kunnen ervaren.

Soms zijn lithium-heftrucks beschermt tegen oververhitting tijdens gebruik. Dit doet echter niets tegen het risico van oververhitting tijdens opslag. Wees dus alert op de kwaliteit van de lithium-ion batterij en besteed extra aandacht aan het veilig opslaan van de heftruckaccu’s!

Onjuist laden vergroot brandrisico

Wanneer een accu overladen wordt of opgeladen met een niet-compatibele lader, kunnen de interne componenten van de batterij, zoals de elektroden en de elektrolyt, abnormaal reageren. Dit kan leiden tot overmatige warmteontwikkeling. Als de temperatuur in de batterij te hoog oploopt, kan dit de chemische stabiliteit verstoren en leiden tot thermisch uitlopen. Deze ongecontroleerde temperatuurstijging kan resulteren in een interne brand, waarbij de hitte en de reactieve stoffen in de batterij een kettingreactie kunnen veroorzaken die brand buiten de batterij kan ontsteken.

Tips om risico op brand door lithium-ion heftruck accu te verkleinen

Om de brandgevoeligheid te verminderen bij het gebruik van een lithium-ion accu in een heftruck, zijn hier enkele nuttige tips:

Gebruik niet zomaar een willekeurige lader

Het gebruik van de juiste lader voor lithium-ion accu’s is cruciaal om oververhitting en overladen te voorkomen. Elke lithium-ion accu heeft specifieke laadbehoeften die optimaal worden vervuld door de juiste lader, aanbevolen door de fabrikant. Deze laders zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke spanning en stroomvereisten van de accu. Het gebruik van een niet-compatibele lader kan leiden tot onjuiste laadniveaus, wat de accu kan beschadigen of zelfs kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals oververhitting. Oververhitting vergroot niet alleen het risico op brand, maar kan ook de levensduur van de accu aanzienlijk verkorten.

Regelmatige inspecties

Regelmatige inspecties van een lithium-ion accu zijn essentieel voor het behoud van veiligheid en functionaliteit. Deze inspecties moeten zich richten op het identificeren van eventuele fysieke beschadigingen, zoals deuken of scheuren in de behuizing, die kunnen wijzen op interne problemen. Het is ook belangrijk om te controleren op tekenen van oververhitting zoals verkleuring of vervorming. Daarnaast moet de accu, inclusief de connectoren en bedrading, regelmatig op beschadigingen worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van (te veel) slijtage of corrosie. Het bijhouden van een logboek waarin de staat van de accu en eventuele onregelmatigheden worden vastgelegd, is hierbij handig met het oog op onderhoudsplanning. Regelmatige inspecties helpen niet alleen bij het vroegtijdig opsporen van potentiële problemen, maar verlengen ook de levensduur van de accu en zorgen voor een veiligere werkomgeving.

Vermijd extreme temperaturen en besteed aandacht aan juiste opslag:

Zoals aangegeven is het belangrijk voor de veiligheid én de levensduur van lithium-ion accu’s om ze te beschermen tegen extreme temperaturen en ze correct op te slaan. Extreme hitte kan de chemische structuur van de accu beschadigen en het risico op brand verhogen, terwijl extreme kou de prestaties kan verminderen en leiden tot permanente schade. Daarom is het aan te raden de accu op te slaan in een droge, koele omgeving, waar de temperatuur constant blijft en die binnen de door de fabrikant aanbevolen grenzen ligt. Een dergelijke opslagomgeving voorkomt blootstelling aan schadelijke elementen en draagt bij aan een optimale prestatie en levensduur van de accu.

Zorg voor voldoende blusmateriaal en train uw personeel

Het is belangrijk dat er altijd geschikte veiligheidsuitrusting zoals brandblussers en beschermende kleding beschikbaar is voor het geval dat er een incident plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat medewerkers snel en effectief kunnen reageren bij problemen. Daarnaast is het van groot belang dat alle medewerkers die met de accu’s werken, goed getraind zijn in het juiste gebruik en de veiligheidsprocedures die horen bij lithium-ion accu’s. Deze training moet zowel de dagelijkse omgang met de accu’s als de procedures bij noodgevallen omvatten, om zo een veilige werkomgeving te garanderen.

Voorkom ongevallen en (grote) schade!

Het is verstandig om bovenstaande maatregelen serieus te nemen om het risico op brand bij het gebruik van lithium-ion accu’s in heftrucks aanzienlijk te verminderen. We willen voorkomen dat uw organisatie enorme kosten moet maken vanwege brand met lithium-ion batterijen. En laten we eerlijk zijn, we willen al helemaal geen ongelukken met medewerkers zien gebeuren. Dus raden we met klem aan deze stappen serieus nemen en de veiligheid voorop te stellen. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u ons altijd bellen voor advies.

Loodzuur heftruck accu minder brandgevoelig alternatief

Loodzuur batterijen, ook wel tractiebatterijen genoemd, worden over het algemeen als minder brandgevoelig beschouwd dan lithium-ion batterijen. Dit komt omdat ze een stabielere chemische samenstelling hebben en minder vatbaar zijn voor thermische uitlopen, wat de voornaamste oorzaak is van brand in lithium-ion batterijen. Loodzuur batterijen genereren niet dezelfde hoeveelheid warmte tijdens het laden en ontladen, wat het risico op oververhitting vermindert.

Indubatt kan u indien gewenst voorzien van zowel nieuwe tractie accu’s  als gebruikte tractiebatterijen, voor ieder merk intern transport. Deze accu’s bieden wij ook op basis van verhuur aan; zowel voor korte als lange huurperiodes.

Wilt u meer weten over heftruck accu’s?

Nu weet u meer over de brandrisico’s van een lithium-ion accu. Wilt u meer weten? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren zoals automatische vulsystemen.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit