Voorkom schade door tussenladen tractiebatterij

Werkt u vaak met ploegendiensten? Let dan op dat u niet te vaak uw tractiebatterij oplaadt. Als u namelijk de tractiebatterij te vaak oplaadt, kan er schade ontstaan. Hierdoor kan de levensduur van de accu afnemen, waardoor u sneller een nieuwe moet aanschaffen. In dit artikel vertellen wij over hoe u dit kunt voorkomen!

Wat zijn tussenladingen?

Bij een tussenlading van een tractiebatterij wordt de accu geladen zonder dat er aansluitend een nalading volgt. Tussenladingen worden sterk afgeraden, maar in de praktijk blijkt dat dit toch makkelijker gezegd is dan gedaan. Als uw heftruck even stilstaat, door een pauze of als het minder druk is, dan wordt al snel gedacht aan het laden van de tractiebatterij om na de pauze langer door te kunnen gaan. Maar bij een tractiebatterij is het niet goed om deze tussenladingen te geven. Als u de tractiebatterij, die nog voor de helft is opgeladen, tijdens een pauze gaat opladen, dan wordt de levensduur van de batterij beperkt. De kans op schade is erg groot.

Wat gebeurt er met de platen in de tractiebatterij?

Bij het laden van een tractiebatterij komt er uit de platen zwavelzuur vrij. Door deze chemische reactie, zakt het zware zuur naar de bodem van de cel. Als een tractiebatterij op de juiste manier geladen wordt, dus inclusief de nalading, dan krijgt het zuur de kans om zich te mengen met het elektrolyt. Doordat er bij een tussenlading, geen nalading is, zakt het zuur door naar de onderkant van de batterijcellen, waardoor de platen worden aangetast. Hierdoor zal de massa in de platen langzaam loslaten of gaan slijten, en komt dit terecht in het elektrolyt en de slibruimte van de cel. Door dit proces, zal de tractiebatterij snel schade krijgen.

Welke oplossingen zijn er?


Als u vaak met ploegendiensten werkt of veel piekmomenten tijdens werkzaamheden heeft. Dan is de neiging voor een tussenlading van uw tractiebatterij erg groot. Echter is dit niet aan te raden.

  • Zwaardere batterij, hogere capaciteit

De oplossing om schade aan de tractiebatterij te voorkomen, is om een accu aan te schaffen met een hogere capaciteit. Een tractiebatterij met een hogere capaciteit kan langer mee en hoeft bovendien minder snel opgeladen te worden.

  • Extra- of wisselbatterij

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een wisselbatterij aan te schaffen. Dit is ideaal voor ploegendiensten of voor als u piekmomenten heeft waarbij meerdere heftrucks gebruikt moeten worden. Bovendien wordt het kiezen voor een tussenlading op deze manier ook voorkomen en zal de tractiebatterij langer meegaan.

Een andere oplossing is een Trak Air systeem op de tractiebatterij zetten. Dit systeem met de juiste airmix lader maakt gebruik van zuurcirculatie. Hierdoor kunt u wel gebruik maken tussenladingen.

Informatie, advies en service

Bent u geïnteresseerd in een wisselbatterij of een tractiebatterij met hogere capaciteit? Dan bent u bij Indubatt aan het goede adres! Wij hebben voor elke heftruck de juiste tractieaccu. Bovendien adviseren wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Heeft u bij uw werkzaamheden piekmomenten? Wij bieden ook verhuur van tractiebatterijen aan, zodat u de juiste capaciteit heeft en uw werkzaamheden geen vertraging op kunnen lopen. Bovendien hebben wij zowel gebruikte als nieuwe batterijen in ons assortiment.

Energiecentrum bezoeken.

Wilt u een totaal oplossing voor uw intern transport vloot? Of heeft u een specifiek vraag.  Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit