Wat is een vereffeningslading?

Tractie accu’s geven stroom door ontlading van de cellen. Een tractie accu dient dus ook weer te worden opgeladen zodat deze blijft functioneren. Dat klinkt misschien niet heel moeilijk, maar is in feite een heel gecompliceerd proces. Het opladen gebeurt met een batterijlader. Deze heb je in allerlei vormen, maten en soorten. De keuze voor de juiste batterijlader voor uw tractie accu is van cruciaal belang voor een langere levensduur van uw accu. Sommige batterijladers bevatten een extra functie: vereffenen. In dit blog lichten we toe wat een vereffeningslading is en wanneer deze moet worden ingezet.

Niet alle cellen worden altijd gelijk geladen

Tijdens het opladen van een heftruck accu wordt in de losse batterijcellen energie opgeslagen. Deze energie gaat na verloop van tijd, door zelfontlading, verloren. Bovendien kunnen afzonderlijke cellen op den duur van elkaar gaan afwijken wat betreft lading en energie capaciteit.

wat is vereffeningslading?

Een vereffeningslading corrigeert deze verschillen

Een vereffeningslading corrigeert deze verschillen tussen batterijcellen. Daardoor blijft de batterijcapaciteit op peil. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de werking van de accu gewaarborgd blijft, bovendien wordt de levensduur hiermee verlengt.

Een vereffeningslading is geen losse lader. Het is onderdeel van sommige batterijladers, die deze vereffeningslading automatisch uitvoeren na het laden. Niet alle batterijladers beschikken dus over deze functie. Wij voorzien u graag van advies rondom een passende batterijlader, met of zonder vereffening, gebaseerd op uw situatie en inzet van de accu(‘s).

Vereffeningsladingen worden ook wel periodieke onderhoudsladingen genoemd.

Wanneer deze vereffeningslading inzetten?

In het bijzonder wordt een vereffeningslading aangeraden bij een te diepe ontlading van de accu (de accu te lang gebruikt) en bij herhaaldelijk te korte ladingen (accu niet helemaal opgeladen). Ook wanneer u de accu lange tijd niet gebruikt heeft, bijvoorbeeld tijdens een rustigere periode of na een vakantie, raden we aan om sowieso een vereffeningslading uit te voeren. Heeft u vragen hierover, of twijfelt u over de juiste inzet, neem dan contact op met de leverancier of specialist van uw tractie accu of batterijlader. Bij dit soort producten geldt echt dat alles op de juiste manier moet worden ingezet en uitgevoerd.

Vragen of advies nodig rondom het opladen van tractie accu’s

Wij leveren alle soorten tractie accu’s en batterijladers, dus ook met vereffeningslading. Graag voorzien we u van advies voor de juiste oplossing voor uw bedrijf en inzet. Dit doen we altijd door eerst uw huidige vloot in kaart te brengen en te bekijken waar nog kansen liggen. We hebben een ruim aanbod van diverse accu’s en laders op voorraad. Zowel nieuwe producten als, in goede staat verkerende, gebruikte producten. Bovendien kunt u bij ons terecht voor zowel tractie accu verkoop als tractie accu verhuur. Zo kunnen wij altijd een passende oplossing bieden voor uw situatie en budget. Neem gerust contact op met een van onze specialisten als u denkt dat we iets voor elkaar kunnen betekenen.