Moet ik mijn heftruck vervangen?

Wellicht hapert uw heftruck zo nu en dan of heeft u het gevoel dat de capaciteit van uw materieel is afgenomen. In dat geval is het logisch dat u zich afvraagt of uw heftruck aan vervanging toe is. Wat is eigenlijk de levensduur van een heftruck? En hoe weet u of uw heftruck aan vervanging toe is? Belangrijke vragen, want een heftruck is geen kleine investering. Mogelijk is een injectie in de vorm van een nieuw onderdeel, zoals een batterij, al voldoende om het probleem op te lossen. In dit artikel proberen we u meer duidelijkheid te geven op deze vragen.

Hoe lang gaat een heftruck mee?

De levensduur van een heftruck is echter heel afhankelijk van de inzet, hoe er mee wordt omgegaan door personeel en hoe het onderhoud ingeregeld wordt. Daarom is het lastig hier een duidelijk antwoord op te geven. Wel kunnen we u een aantal aandachtspunten geven, zodat u toch een schatting kunt maken.

Verschillende typen heftrucks

Er zijn verschillende typen heftrucks op de markt, op te delen in de categorieën;

  • lithium heftrucks
  • elektrische heftrucks
  • diesel heftrucks
  • LPG heftrucks

Ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Diesel – en LPG heftrucks lijken op retour. Al jarenlang zien we dat elektrische of lithium heftrucks het grootste marktaandeel innemen. Over het algemeen hebben elektrische heftrucks een langere levensduur en lagere onderhoudskosten. Daarnaast zijn ze beter voor het milieu. Die optelsom maakt een elektrische heftruck al snel aantrekkelijker voor een bedrijf. Staat echter tegenover dat een heftruck aangedreven op diesel of LPG vaak voordelig aan te schaffen zijn.

Tractiebatterij leidend bij elektrische heftrucks

Elektrische heftrucks worden aangedreven door een tractiebatterij. Deze bepaald voor een groot deel hoe lang de heftruck mee gaat. Het haperende gevoel en de afnemende capaciteit hangt hier namelijk mee samen. Het is om die reden goed mogelijk dat een nieuwe tractiebatterij uw heftruck weer nieuw leven geeft.

Een tractie accu moet tot 80% worden leeg gereden en dient daarna te worden opgeladen. Het aantal keer dat de tractiebatterij kan worden opgeladen geeft aan hoe lang deze meegaat. Gemiddeld kunt u een tractiebatterij 1.200 tot 1.600 keer ontladen en weer opladen. Bij een gemiddelde inzet van de heftruck komt het erop neer dat de tractiebatterij na zes jaar vervangen zal moeten worden. Let op: dit is geheel afhankelijk van de inzet van de heftruck. Gebruikt u de heftruck dagelijks, met zware werkzaamheden? Dan zal deze sneller slijten en vaker geladen moeten worden. Gebruikt u de heftruck maar af en toe? Dan duurt het dus langer voordat u deze 1.600 ontladingen heeft bereikt.

Laat alleen bekwame bestuurders plaats nemen in uw heftruck

Daarnaast heeft de bestuurder van de heftruck veel invloed hebben op de levensduur van uw heftruck. Als deze vaak ergens tegen aan botst of niet zorgvuldig omgaat met het materieel, zullen onderdelen eerder beschadigen en de levensduur daardoor verkorten. Zorg dus dat alleen bekwame bestuurders plaats nemen in uw heftruck. Daar heeft u meer grip op wanneer u voor een heftruck kiest die beveiligd is door middel van wachtwoord toegang. Ook zijn er heftrucks welke alleen ingeschakeld kunnen worden wanneer de medewerker zijn persoonlijk pasje laat scannen. Mocht u ervoor kiezen om de tractiebatterij niet te vervangen en voor een volledig nieuwe heftruck te gaan, dan is dit iets om in overweging te nemen.

Twijfel? Laat Indubatt een capaciteitstest doen!

Een heftruck gaat aanzienlijk langer mee als deze op de juiste manier wordt onderhouden. Gezien het belang van de tractiebatterij op de levensduur van uw gehele heftruck, is het raadzaam het onderhoud en service bij een deskundige partij onder te brengen. Indubatt kan u hiermee van dienst zijn.

Als u twijfelt kunt u bij ons uw tractiebatterij laten testen. Wij voeren dan een capaciteitstest uit. Hiermee achterhalen we allereerst of het probleem dat u met uw heftruck ervaart door de tractiebatterij wordt veroorzaakt. Daarnaast kunnen we voor u in kaart brengen of de tractiebatterij te repareren is en zo ja, welk prijskaartje hieraan hangt. Soms kan de aanschaf van een nieuwe tractieaccu of kwalitatieve, gebruikte tractiebatterij een betere keuze zijn dan reparatie.

Weet u niet zeker hoelang u überhaupt nog gebruikt denkt te maken van een heftruck? Dan kan het huren van een tractiebatterij wellicht uitkomst bieden. Op deze manier geeft u uw huidige heftruck een nieuwe impuls, zonder investering. Indubatt verhuurt een breed scala aan tractiebatterijen en kan u zeer waarschijnlijk verder helpen.

Wilt u meer weten?

Nu heeft u wat aandachtspunten om aan te denken wanneer u een nieuwe heftruck overweegt. Heeft u een specifieke vraag over uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit