Waar moet u op letten bij aanschaf van een elektrische palletwagen?

Of u nu een productiebedrijf, logistiek bedrijf of winkel heeft; een groot deel van de bedrijven in Nederland kan niet zonder een palletwagen. Voor het verplaatsen van onderdelen of producten vanuit het magazijn naar de productieruimte of klant is een dergelijk intern transportmiddel al decennia onmisbaar. Juist doordat een palletwagen zo populair is, is het door de jaren heen flink doorontwikkeld. De eenvoudige pompwagen is bij veel bedrijven vervangen door een elektrische palletwagen. Wanneer is het verstandig om voor een elektrische palletwagen te kiezen? En waar moet u dan goed op letten? We geven u in dit artikel wat praktische handvaten.

Handpalletwagen versus elektrische palletwagen

Twijfelt u überhaupt nog of u er wel verstandig aan doet om een elektrische palletwagen aan te schaffen? Niet vreemd, want de handpalletwagen heeft zich al jarenlang bewezen als een praktische en betrouwbare tool. Afhankelijk van de inzet kan dit zo maar de betere keuze zijn voor u. We geven u even wat voor- en nadelen van beide typen palletwagens:

Waar moet u op letten als u een elektrische palletwagen uitkiest? Indubatt geeft u wat praktische handvaten.

Elektrische palletwagen beter bij intensief gebruik.

De handpalletwagen moet, zoals de naam al suggereert, handmatig worden gediend. U pompt de lading als het ware omhoog, waarna u het gewicht eenvoudiger kan verplaatsen. Om die reden wordt de palletwagen ook wel pompwagen genoemd. Een handpalletwagen is ideaal voor bedrijven die slechts eens in de zoveel tijd gebruik hoeven te maken van de pompwagen en ladingen over relatief kleine afstanden moeten verplaatsen.

Doordat een elektrische palletwagen minder fysieke inspanning vraagt werkt dit een stuk prettiger als u de palletwagen intensief wilt gebruiken. Ook kunt u met een elektrische palletwagen simpelweg sneller een lading verplaatsen.

Zware ladingen? Kies dan de elektrische optie!

Producenten van handpalletwagens geven vaak aan dat het transportmiddel over een zeer hoge hefcapaciteit beschikt, die kan oplopen tot wel 2.500 kilo. Echter is dit gewicht in de praktijk bijna niet werkbaar te noemen met een handpalletwagen. Om fysieke klachten te voorkomen wordt bij regelmatig gebruik van de handpalletwagen aangeraden het te laden gewicht te beperken tot 750 kilo. Nogal een verschil met de aangegeven maximum belasting dus. Dit probleem heeft u niet bij een elektrische palletwagen. Bij deze palletwagens kunt u daadwerkelijk gebruik maken van de maximum hefcapaciteit. Heeft u dus zware lasten te verplaatsen? Dan is dit een belangrijk punt om in gedachten te houden, wanneer u wilt waarborgen dat uw collega’s zo efficient mogelijk kunnen werken.

Beide compact maar handpalletwagen is lichter van gewicht.

Een handpalletwagen is net als de elektrische palletwagen compact, zodat deze gemakkelijk in een vrachtwagen of gemiddelde goederenlift mee kan. Een voordeel van een handpalletwagen is dat deze over het algemeen lichter is dan een elektrische variant. Dat kan een voordeel zijn als uw goederenlift een niet al te zwaar gewicht mag liften. De meeste bedrijven zullen de palletwagen echter binnen dezelfde ruimtes gebruiken.

Beide types zeer eenvoudig in gebruik.

Een handpalletwagen is het meest eenvoudig in gebruik. Een kind kan de was doen. Iets wat mogelijk prettig is als u vaak met wisselend personeel werkt. Let wel; ook een elektrische palletwagen heeft een korte leercurve en wordt door de meeste mensen als zeer eenvoudig in het gebruik ervaren.

Hoe wilt u de elektrische palletwagen inzetten?

Heeft u gekozen voor een elektrische palletwagen? Dan zijn er een aantal zaken die u goed scherp moet krijgen voor uzelf, om de juiste afweging te kunnen maken. Hoe ziet het vloeroppervlak eruit waar de palletwagen overheen moet rijden? Moet de palletwagen over hellingen kunnen rijden? Hoe zwaar wordt het intern transportmiddel belast en hoe intensief wilt u gebruik maken van de palletwagen? Dat zijn belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen. Ze hebben invloed op onderstaande aandachtspunten.

Tractiebatterij voor groot deel bepalend voor de capaciteit

Gaat u zware ladingen gebruiken? Uw palletwagen veelvuldig inzetten of moet de palletwagen bijvoorbeeld gemakkelijk met lading over hellingen kunnen rollen? Dan is het belangrijk dat de palletwagen voldoende capaciteit heeft. De kracht die uw elektrische palletwagen hiervoor nodig komt voort uit de tractie accu waardoor hij wordt gevoed. Zonder een krachtige tractie accu kunt u de mogelijkheden van de palletwagen niet volop benutten.

Helaas is dit een punt waar een hoop producenten van palletwagens en elektrische heftrucks juist op besparen. Waarom? Omdat ze graag hun palletwagen met een zo aantrekkelijk mogelijk prijskaartje aan u willen presenteren. De ene tractie accu is echter de andere niet. Zowel in capaciteit als in betrouwbaarheid en levensduur. Doordat lang niet iedere koper van een palletwagen zich hiervan bewust is, kunnen palletwagen-fabrikanten gemakkelijk ‘wegkomen’ met een lagere kwaliteit tractie accu. Vraag dus altijd door naar de specificaties van de tractie accu die bij de elektrische palletwagen wordt meegeleverd. Twijfelt u of deze tractiebatterij wel voldoende aansluit bij de gewenste manier waarop u het transportmiddel wilt inzetten? Neem dan gerust even contact met ons op. De specialisten van Indubatt staan u vrijblijvend bij met persoonlijk advies.  Zo weet u zeker dat u het maximale uit uw investering haalt.

Winkelvloer of showroom? Let goed op de banden!

De meeste palletwagens zijn voorzien van zwarte nylon banden. Gebruikt u de palletwagen na sluitingstijd wel eens op uw winkelvloer of in uw showroom? Dan vind het wel waarschijnlijk wel prettig als er naderhand geen zwarte vegen op de grond staan. Door witte banden onder de palletwagen te laten zetten elimineert u dit probleem.

Wilt u graag een elektrische palletwagen waar u op mee kan rijden? Dan zijn de standaard wielen die onder de wagen zitten vaak niet de meest comfortabele. Rubber of vulkollan wielen vangen trillingen en eventuele schokken door een oneven vloeroppervlakte veel beter op. Niet zo belangrijk natuurlijk wanneer u de wagen incidenteel nodig heeft. Maar bij dagelijks gebruik kan een ander type band een hoop irritatie en mogelijk zelfs fysieke klachten voorkomen.

De smalste ruimte is de maatstaaf

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch wordt over dit punt vaak te gemakkelijk gedacht; het formaat van de palletwagen. Hierbij moet u namelijk niet alleen denken aan het formaat van de palletwagen zelf, maar ook aan de draaicirkel die deze moet maken. Hier zit een aanzienlijk verschil tussen de ene of de andere elektrische palletwagen!

Bedenk u in eerste instantie hoe de werkruimte eruit ziet. Doorloop in uw hoofde de diverse ruimtes waar u palletwagen wordt ingezet en waar bij doorheen moet om van A naar B te komen. Wat is de smalste gang waar de palletwagen doorheen moet kunnen? Dit is van doorslaggevend belang als het gaat om de afmetingen van de palletwagen zelf.

Heeft u een vaste plek waar de ladingen worden opgepikt en gelost? Dan is het waarschijnlijk eenvoudig om deze ruimte zo in te richten dat er altijd voldoende plek is voor de palletwagen om zijn draai te maken. Maar gebruikt u de palletwagen bijvoorbeeld ook wel eens om iets in de winkel te plaatsen? Dan zou het toch zonde zijn dat de palletwagen per ongeluk tegen uw andere producten aan botst. Tip van Indubatt; bekijk wat de leverancier aangeeft als draaicirkel, pak dit altijd wat ruimer op. De leverancier van de palletwagen gaat natuurlijk uit van de meest perfecte aansturing, maar in de praktijk zullen uw collega’s wellicht niet altijd even nauwgezet te werk gaan. Door daar van tevoren op berekent te zijn voorkomt u uzelf een hoop kopzorgen.

Hoe lang moet de vork zijn?

We hebben al aangeven dat het gewicht van de te liften lading van groot belang is. Maar ook de afmetingen van de lading zijn belangrijk. De meeste bedrijven werken met standaard pallet formaten. Wereldwijd is de europallet de meest gebruikte pallet maat. Deze heeft een afmeting van 1.200 x 800 mm. Ook de halve europallet van 800 x 600 mm, de blokpallet van 1.200 x 1.000 mm, de containerpallet van 1140 x 1140 mm en de vatenpallet met een afmeting van 1200 x 1200 mm worden tot standaard pallet afmetingen gerekend.

Het formaat van de lading is van doorslaggevend belang voor de lengte van de vork op de elektrische palletwagen. Als u in smalle ruimtes werkt kan het prettig zijn om voor een korte vork van slechts 80 cm te kiezen. Controleer dan wel of ook de grotere ladingen binnen uw organisatie met de palletwagen kunnen worden verplaatst. Anders heeft u al snel een tweede palletwagen nodig voor de grotere formaat ladingen en dat is zeer waarschijnlijk minder (kosten)efficient. Laat u hierin goed adviseren door de aanbieder van de elektrische palletwagen.

Hoe kan Indubatt u helpen?

Indubatt is gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van tractie accu’s voor elektrische palletwagens en ander intern transport zoals heftrucks, stapelaars en reachtrucks. Hiervoor bieden wij zowel nieuwe als gebruikte tractiebatterijen voor alle bekende merken transport middelen. Omdat een tractie accu zoals gezegd erg bepalend is voor de betrouwbaarheid en inzetbaarheid van uw elektrische heftruck kunnen wij hierin een groot verschil maken voor u.

We kunnen enerzijds voor u controleren of de tractie accu van uw gekozen elektrische palletwagen wel past bij uw bedrijfsvoering. Maar anderzijds kunnen we mogelijk ook voorkomen dat u überhaupt een nieuwe palletwagen hoeft te kopen. Heeft u al een elektrische palletwagen maar merkt u dat de capaciteit van de wagen terugloopt? Of mist u op sommige momenten net wat kracht in de palletwagen? Dan kan zijn goed zijn dat wij door het vervangen van de tractie accu kunnen voorkomen dat u een geheel nieuwe palletwagen nodig heeft! Hiervoor doen wij een inventarisatie en een capaciteitstest met de uw huidige tractie accu. Op basis van de resultaten kunnen we precies voor u in kaart brengen waar het probleem zit.

Neem gerust contact met ons op als u naar aanleiding van dit artikel onze hulp nodig heeft bij het uitzoeken van de juiste tractie accu!