Te veel of juist te weinig accu water

Om de tractiebatterij optimaal te kunnen gebruiken is het cruciaal om op de juiste momenten het accuwater niveau aan te vullen in de tractie accu. Dit accu water, ook wel gedemineraliseerd water genoemd, zorgt ervoor dat uw batterij in goede conditie blijft waardoor hij langer mee zal gaan. Bijvullen is dus echt niet iets dat u wilt negeren. Hierbij zijn er een aantal zaken die u goed in acht moet nemen. Zo kan zowel te veel als te weinig accu water toevoegen, voor schade aan uw tractiebatterij zorgen.

Tractiebatterij met te veel accu water bijvullen

Als u uw accu te veel gedemineraliseerd water heeft kan deze bij het laden gaan overkoken. Tijdens het laden komt er zuur vrij uit het binnenste van de batterijcellen. Wanneer tijdens het laden het vloeistofniveau te hoog is wordt het overtollige elektrolyt als het ware uit de cellen geperst. Het overkoken komt dus niet door te hoge temperatuur. Het effect is wel hetzelfde als wanneer uw pan met aardappelen overkookt; de vloeistof stroomt uit de container. Zo ontstaat een gevaarlijke situatie. Omdat het elektrolyt goed stroom kan geleiden ontstaan er kruipstromen over de batterij. Kruipstromen in combinatie met het vrijkomen van gassen tijdens het laden, kunnen tot een ontploffing van de batterij leiden. Ook kan het blijvende schade en capaciteitsverlies aan de accu veroorzaken.

Tractie batterij met te weinig water bijvullen

De platen in uw tractie accu komen gedeeltelijk of zelfs helemaal droog te staan wanneer u deze niet tijdig of correct bijvult. Hou er rekening mee dat na iedere lading de accu weer bijgevuld moet worden. Doe dit altijd na het laden en niet net ervoor.

Water in de tractie accu is belangrijk om een gezonde balans te houden tussen de positief en negatief actieve massa. Het onderste gedeelte wordt bij onbalans overbelast. Hierdoor ontstaat corrosie aan de loden kernen van de positieve platen. Het bovenste gedeelte wordt veel te warm wanneer het droog komt te staan. Hierdoor zal de positief actieve massa uitdrogen en poreus worden. Dit is onherstelbare schade.

Automatisch bijvullen voorkomt fouten

Als u er op de juiste momenten aan denkt om uw tractie accu op de juiste manier te vullen is er niets aan de hand. Het is op zich geen ingewikkeld proces, maar wel iets waar u goed alert op moet blijven. Wilt u liever dat dit proces vereenvoudigt en minder foutgevoelig wordt? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden van een automatisch vulsysteem te bespreken.

Kan ik ook normaal water pakken?

Helaas is het antwoord: nee. Kraanwater bevat mineralen zoals kalk en zout. Wanneer kraanwater in uw elektronische apparaten wordt gebruikt, wordt het laad- en ontlaadproces verstoord. Dit leidt uiteindelijk tot kortsluiting. Gebruik dus alleen gedemineraliseerd water voor het bijvullen van uw tractie accu.

Wilt u meer weten?

Nu weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte heftruck. Wilt u meer weten over een bepaalde toepassing? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit