Hoe laad ik een tractiebatterij op?

Veel industriële machines worden aangedreven door een tractie batterij. Denk aan heftrucks, hoogwerkers of zijladers. Tractiebatterijen worden ook wel het hart van de truck genoemd. Het is dus van groot belang dat de tractie batterij met zorg wordt behandeld. Het opladen is een belangrijk aspect van een batterij en moet om deze reden zorgvuldig aangepakt worden. Hoe en wanneer moet je deze opladen, en hoe onderhoud je een tractie batterij? Hieronder vindt u een hoop handige tips!

Waar moet je op letten bij het opladen?

Een tractie batterij is dus een belangrijk aspect van de moderne machine, maar wanneer laat je deze op? En wat zijn de risico’s van het opladen? Je laadt de batterij op meteen nadat deze ontladen is. Je zorgt dat je de tractiebatterij nooit op laad wanneer deze in ontladen toestand staat. Batterijen mogen voor niet meer dan 80% ontladen worden. Wanneer u dieper ontlaadt dan ontstaat er slijtage aan de actieve massa en heeft een lagere effectieve capaciteit. Bij het opladen van een tractie batterij moet je met een enkele risico’s rekening houden.

  • Warmte – Bij het opladen van de batterij ontstaat er warmte. Wanneer er te veel warmte ontstaat kan de tractie batterij vlam vatten.
  • Knalgas – Het laden van een natte batterij genereert waterstof. Dit vrijgekomen waterstof kan met de zuurstof aanwezig in de lucht een explosief mengsel vormen. Waterstof is lichter dan lucht en stijgt omhoog, zorg dus altijd voor voldoende ventilatie.
  • Vonken – Wanneer u een tractie batterij loskoppelt terwijl er nog stroom op staat kunnen er vonken ontstaan. Deze vonken kunnen het knalgas laten ontploffen.

Indubatt biedt een ruim assortiment batterijladers waarmee dit proces een stuk eenvoudiger wordt. Bel of mail ons gerust voor advies.

Neem geen risico’s en kijk uw accu regelmatig na!

Om de risico’s zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om de tractiebatterij regelmatig na te kijken. Al onze batterijen, zowel voor verhuur als voor de verkoop, zijn getest door onze batterijspecialisten. Ook ons assortiment gebruikte tractiebatterijen is daardoor gegarandeerd betrouwbaar. Het testen van deze batterij gaat door middel van een batterijontlaadbank, ook wel batterijtestbank genoemd. Deze test geeft een goede indicatie over de toestand van de batterij. Bij aanschaf van een batterij ontvangt u een certificaat met de resultaten van de capaciteitstest. Wilt u meer weten over de capaciteitstesten neem dan contact met ons op!

Onderhouden van een tractiebatterij

Tractie batterijen hebben emissie van gas en water. Goed onderhoud erg belangrijk omwille van de veiligheid en om de levensduur van uw tractiebatterij zo lang mogelijk te maken. Zoals eerder beschreven is het van groot belang dat de batterij nooit voor meer dan 80% ontladen wordt. Daarnaast is het ook belangrijk om de batterij schoon, droog en vrij van corrosie te houden. Ook moeten de verbindingen en eindaansluitingen altijd bedekt zijn met zuurvrije vaseline. Controleer wekelijks het elektrolytniveau van de tractie batterij. Daarnaast moet iedere cel bijgevuld worden met gedemineraliseerd water, belangrijk is om niet te hoog bij te vullen en alleen bij te vullen wanneer de accu is afgekoeld. Als laatst moet de corrosie van de geplastificeerde stalen container en polen verwijderd worden.

Deskundig onderhoud door Indubatt verlengt de levensduur van uw accu.

Wilt u uw tractiebatterij periodiek professioneel laten onderhouden voor een optimale levensduur? Indubatt heeft specialisten in huis voor deskundig onderhoud en service aan uw tractiebatterij.

Uw voordelen:

  • Voorkom onverwachte stilstand
  • Langere levensduur van de batterij
  • Vroegtijdig signaleren van noodzakelijke reparaties
  • Verhoogde veiligheid door systematische controle van kabels en stekkers
  • Onderhoudskosten kunnen vooraf worden gebudgetteerd.

Mogelijk biedt regeneren uw tractiebatterij een tweede leven!

Het regenereren is het weer optimaliseren van een gebruikte accu. Bij Indubatt krijgt elke batterij een tweede leven en we zorgen dat de tractie accu weer wordt opgeknapt voor de benodigde inzet. Dit kan door bijvoorbeeld het herstellen van het zuur in de cellen tot het vervangen van verbinders. Onze experts zijn hiervoor opgeleid. Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Keuring van de tractiebatterij

In Nederland moet een tractiebatterij jaarlijks gekeurd worden. Dit wordt gedaan om de veiligheid, gezondheid en welzijn van de gebruiker te waarborgen. Deze jaarlijks verplichten keuring staat bekend als de BMWT-Keur. Deze afkorting staat voor Bouwmachines, Magazijninrichting, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel. Waarom moet deze keuring ieder jaar gedaan worden? Volgens de Arbo wet is de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel en de betrouwbaarheid van het materieel, daarom worden de batterijen elk jaar gekeurd. Mocht u de batterij langer dan een jaar bij ons huren dan komen onze experts bij u op locatie de batterij keuren.

Wilt u meer weten?

Nu weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte heftruck. Wilt u meer weten over een bepaalde toepassing? Of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit