Heftruck stinkt naar rotte eieren.
Is dit gevaarlijk?

Een vreemde lucht die van uw heftruck afkomt zodra deze aan staat. Een lucht die zich het beste laat omschrijven als een rotte eieren lucht. Herkent u dit? Dan is de kans groot dat de tractie accu van uw intern transport middel of de acculader van de tractie accu niet goed onderhouden is. Ook is het mogelijk dat de accu niet correct wordt geladen.

Rotte eieren lucht door verkeerd laden.

De vervelende geur wordt veroorzaakt door H2S gas, beter bekend als ‘waterstofsulfide’ of ‘zwavelwaterstof’. Deze stof komt vrij tijdens het laden van uw heftruck accu. Tractie accu’s mogen voor niet meer dan 80% ontladen worden. Wanneer u dieper ontlaadt dan ontstaat er slijtage aan de actieve massa met als gevolg een lagere effectieve capaciteit. Ook kan bij overbeladen een vervelende geur vrij komen.

Let op de volgende risico’s bij het laden van een tractie accu / -batterij;

 • Knalgas – Het laden van een natte batterij genereert waterstof. Dit vrijgekomen waterstof kan met de zuurstof aanwezig in de lucht een explosief mengsel vormen. Waterstof is lichter dan lucht en stijgt omhoog, zorg dus altijd voor voldoende ventilatie. Bij knalgas komt de vervelende ‘rotte eieren lucht” vrij.
 • Warmte – Bij het opladen van de tractiebatterij ontstaat er warmte. Wanneer er te veel warmte ontstaat kan de tractiebatterij vlam vatten.
 • Vonken – Wanneer u een tractiebatterij loskoppelt terwijl er nog stroom op staat kunnen er vonken ontstaan. Deze vonken kunnen het knalgas laten ontploffen.

H2S gas is ontvlambaar en giftig. Neem geen risico’s!

Als u tijdens uw werkzaamheden met interne transport middelen een rotte eieren lucht blijft ruiken, dan is de kans zeer groot dat u aan zwavelwaterstof wordt blootgesteld. Neem geen risico’s en laat uw tractie accu en/of batterijlader controleren door een deskundige partij. Indubatt heeft ervaren specialisten in huis die uw apparatuur testen, keuren en waar nodig repareren.

Rotte eieren lucht door slecht onderhoud tractie accu of batterijlader.

Ook slecht of onvoldoende onderhoud aan uw tractie accu of batterijlader kan de veroorzaker zijn van de rotte eieren geur. Beide producten moeten jaarlijks gekeurd worden. Daarnaast raden we sterk aan uw tractie accu en -lader periodiek door een specialist te laten onderhouden.

gevallen-tractiebatterij-hulp-indubatt

Dagelijks onderhoud:

 1. Ontlaad de tractie batterij niet verder dan 80%.
 2. Koppel de batterij van het voertuig los door de stekker er uit te halen en zet de deksel open.
 3. Check het niveau en temperatuur van de batterijvloeistof op.
 4. Sluit de batterij aan op de lader en ontkoppel pas wanneer deze volledig is opgeladen.

Wekelijks onderhoud:

 1. Check het niveau en temperatuur van de batterijvloeistof op en vul NA het laden bij met gedemineraliseerd water wanneer nodig.
 2. Voer een visuele controle uit. Verwijder eventueel vuil op de accu.
 3. Houd de batterij droog.

Maandelijks onderhoud:

 1. Meet de voltage van de cellen.
 2. Check het niveau en temperatuur van de batterijvloeistof op.
 3. Handel bij afwijkende bevindingen.

Jaarlijks onderhoud:

 1. Meet de isolatieweerstand.
 2. Reinig de batterij.
 3. Laat je batterij BMWT keuren.

Klachten H2S blootstelling in lage concentraties

De geur komt dus door H2S gas. Dit gas is erg gevaarlijk, maar helaas worden de risico’s door velen onderschat. Het kan dodelijk zijn. H2S prikkelt de zenuwuiteinden. Dit resulteert in klachten als misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en traanogen. Men stelt ten onrechte vaak dat deze klachten het gevolg zijn van een allergische reactie. Dat is incorrect. U bent niet allergisch voor H2S. De stof is voor iedereen schadelijk, bij een hele licht concentratie ruiken we de lucht van rotte eieren. Bij een te hoge concentratie verlamd het ons reukvermogen, dit is zeer gevaarlijk en kan H2S direct dodelijk zijn omdat u zonder waarschuwing bewusteloos raakt.

Langdurige blootstelling aan H2S gas

Als u kortstondig wordt blootgesteld aan een lichte concentratie zwavelwaterstof, zullen klachten afnemen zodra u zich afzondert van de verontreinigde lucht. Hou er echter rekening mee dat zeer frequente blootstelling aan een lage concentratie H2S gas schadelijker is voor uw gezondheid. Uw lichaam telt de blootstellingen als het ware bij elkaar op. Hoe frequenter de blootstelling, hoe groter de risico’s.

Ik ruik de rotte eieren geur nu niet meer. Is het vanzelf weg?

Nee. Als u voorheen een rotte eieren geur rook en deze geur is weggegaan zonder dat u enige actie heeft ondernomen, dan is het tijd om alle alarmbellen te laten rinkelen. Wij mensen kunnen H2S gas namelijk alleen waarnemen bij lage concentraties. Zodra de concentraties hoog worden, wordt je neus als het ware ‘lamgelegd’ door deze stof. Met andere woorden; juist als de concentratie hoog is kun je de geur niet meer waarnemen!

H2S gas is ontvlambaar en giftig. Neem geen risico’s!

Als u tijdens uw werkzaamheden met interne transport middelen een rotte eieren lucht blijft ruiken, dan is de kans zeer groot dat u aan zwavelwaterstof wordt blootgesteld. Neem geen risico’s en laat uw tractie accu en/of accuoplader controleren door een deskundige partij. Indubatt heeft ervaren specialisten in huis die uw apparatuur testen, keuren en waar nodig repareren.

Als u zich herkent in bovengenoemde klachten; neem dan direct contact met ons op.

Nog meer weten over tractiebatterijen / -accu’s en batterijladers?

Heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit