Hoe duurzaam is een traktiebatterij?

In een tijd waar duurzaamheid niet langer een optie, maar een noodzaak is, worden we allemaal uitgedaagd om kritisch te kijken naar de producten en technologieën die we dagelijks gebruiken. Tractiebatterijen, de energiebron voor tal van elektrische voertuigen en industriële machines, staan hierbij centraal. Ze helpen ons immers om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzamere, elektrische alternatieven.

Maar hoe duurzaam zijn deze batterijen nu werkelijk? Gaan we met het gebruiken van tractiebatterijen daadwerkelijk een groenere toekomst tegemoet, of wisselen we simpelweg de ene problematiek in voor de andere? In dit artikel duiken we dieper in op de productie, het gebruik en de recyclage van tractiebatterijen, en onderzoeken we de ecologische voetafdruk die zij achterlaten.

Elektrische palletwagen uitzoeken? Zorg dat de meegeleverde tractie accu goed aansluit bij uw werkzaamheden.

De duurzaamheid van tractiebatterijen kan worden beoordeeld op basis van verschillende factoren waaronder hun productieproces, hun levensduur, en de mogelijkheden tot hergebruik en recycling na afloop van hun levensduur. Laten we elk van deze aspecten onder de loep nemen.

Hoe duurzaam is het productieproces van de tractiebatterij?

Het productieproces van tractiebatterijen kan behoorlijk energie-intensief zijn, voornamelijk vanwege de winning van de benodigde grondstoffen zoals lithium, nikkel en kobalt. De winning van deze materialen heeft ook andere milieueffecten, waaronder habitatverstoring en watervervuiling. Er zijn echter voortdurende inspanningen om deze processen te verbeteren en duurzamer te maken, onder meer door het gebruik van gerecyclede materialen.

Goed onderhoud voorkomt onnodige productie

De milieubelasting die de productie van tractiebatterijen met zich meebrengt onderstreept nog maar eens de urgentie om uw accu’s goed te onderhouden. Dankzij goede onderhoud en service zijn uw batterijen veel minder snel aan vervanging toe, waardoor onnodige productie kan worden voorkomen.

Lange levensduur verkleint de ecologische voetafdruk

Tractiebatterijen hebben doorgaans een lange levensduur, vooral als ze goed worden onderhouden. Natuurlijk hangt veel af van hoe intensief de batterij wordt gebruikt, maar over het algemeen kunt u rekenen op een levensduur van vijf tot soms wel vijftien jaar. Het komt echt aan op consistent onderhoud, denk aan het op tijd aanvullen van water en het voorkomen van te diepe ontladingen, om zo een langere levensduur te garanderen. Een automatisch vulsysteem en goed onderhouden acculaadstation helpt kostbare schade te voorkomen.

Een langere levensduur betekent dat de batterijen minder vaak hoeven te worden vervangen, wat leidt tot een vermindering van de milieu-impact over de gehele levenscyclus.

Tijdelijk een accu nodig? Dan is huren duurzamer.

Heeft u slechts tijdelijk een tractiebatterij nodig? Dan is het huren van een tractiebatterij een duurzamere optie dan de aanschaf hiervan. Naast ecologische voordelen kan dit eveneens een flinke financiële meevaller voor u zijn.

Indubatt biedt zowel koop als verhuur batterijen, voor ieder gangbaar merk transportmiddel. Meer weten hierover? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Gebruik groene energie voor het laden van uw accu

Tractiebatterijen functioneren als een bron van elektriciteit. Ze slaan elektrische energie op en voorzien elektrisch aangedreven voertuigen en machines van de benodigde energie om te functioneren. Waar u de energie om uw tractiebatterij mee op te laden vandaan haalt, speelt een grote rol in hoe duurzaam deze batterijen zijn.

Tractiebatterijen kunnen worden opgeladen met elektriciteit die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie, windenergie of waterkracht. Door deze bronnen te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen, dringen we de CO2-uitstoot aanzienlijk terug die gerelateerd is aan het opladen van de batterij. Door uw elektrische heftrucks op te laden met groene stroom, afkomstig van zonnepanelen op het dak van uw magazijn bijvoorbeeld, wordt de totale milieubelasting van de tractiebatterij aanzienlijk verminderd.

Professionele refurbishing geeft tractiebatterij nieuw leven

Heeft u het idee dat uw tractiebatterij capaciteit verliest? U kunt bij een deskundige partij als Indubatt een capaciteitstest laten uitvoeren. Wij kunnen voor u achterhalen wat de oorzaak van het probleem is en of reparatie wel of niet mogelijk en rendabel is. Een dermate uitgebreide reparatie uitvoeren noemt men ook wel refurbishen.

Hierbij worden oude tractiebatterijen van top tot teen nagekeken en waar nodig gerepareerd. Denk hierbij aan het vervangen van beschadigde cellen of het bijvullen van elektrolyten. Het is een soort van grote beurt voor uw batterij, waardoor deze weer zo goed als nieuw wordt. Zo kan een batterij die in een heftruck voor zware industriële werkzaamheden gebruikt werd, na refurbishing weer jaren mee in een minder intensieve setting, zoals in landbouwvoertuigen.

Indubatt is gespecialiseerd in het refurbishen van tractiebatterij en biedt dan ook naast haar assortiment nieuwe tractie accu’s, ook een brede range gebruikte tractiebatterij aan.

Recycling wanneer reparatie niet meer mogelijk is

Er komt natuurlijk een moment dat ook refurbishen niet meer helpt. Maar weggooien? Dat doen we nog steeds niet. In plaats daarvan halen de specialisten van Indubatt uw versleten tractiebatterij helemaal uit elkaar om de herbruikbare grondstoffen te scheiden en te verzamelen. Hoewel de recyclingprocessen nog steeds worden verbeterd, is het al mogelijk om een substantieel deel van de materialen in de batterijen te herwinnen. Materialen als lood, lithium en nikkel vormen de basis voor nieuwe batterijen.

Deze verantwoorde manier van afvalverwerking verkleint wederom de belasting op het milieu.

Slimme keuzes maken de tractiebatterij duurzamer

Hoe duurzaam uw tractiebatterij is, hangt dus veel af van hoe u er zelf mee omgaat. Kiest u een accu die niet past bij de werkzaamheden waarvoor u deze wilt inzetten? Als u de tractiebatterij consequent overbelast zal deze sneller slijten. Hetzelfde valt te zeggen voor het negeren van de juiste manier van laden bij accuwater bijvullen.

Kiest u echter voor een goede kwaliteit tractiebatterij, die aansluit bij de manier waarop u deze in wilt zetten? En zorgt u voor gedegen en preventief onderhoud? Dan vormt de tractiebatterij een krachtige bron van energie voor uw elektrisch intern transport, waarmee uw ecologische voetafdruk gelukkig geen zevenmijlslaars hoeft te zijn.

Hulp nodig?

Advies nodig bij het vinden van de juiste capaciteit accu? Of op zoek naar een partner voor deskundig preventief onderhoud? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor u klaar!