Stappenplan voor tractiebatterij onderhoud door tijdelijk personeel
Werkt u binnen uw bedrijf met ploegendiensten of tijdelijk personeel? Zeker in dat geval is het belangrijk het onderhoud aan uw tractiebatterij zo eenvoudig mogelijk te maken. Fouten kunnen niet alleen kostbaar maar zelfs gevaarlijk zijn. Als het onderhoud aan de accu, uit angst om fouten te maken, wordt vermeden gaat dit echter ten koste van de levensduur van uw tractiebatterij.
Indubatt kan het onderhoud aan uw tractie accu geheel van u overnemen zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken. Huurt u een tractiebatterij bij ons? Dan is het onderhoud sowieso inbegrepen. Heeft u een tractiebatterij gekocht en wilt u het onderhoud graag zelf uitvoeren? Dan helpen we u graag om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo voorkomen we fouten, ongevallen en productiestilstand.
Hang de Indubatt onderhoudsposter op de werkplek!
Als u met tijdelijk personeel werkt of veel wisseling heeft in uw personeelsbestand, sluipt het gevaar erin dat de uitleg rondom het onderhoud van tractiebatterijen steeds meer summier wordt. Ook is tijdelijk personeel mogelijk gemotiveerd om alle aangereikte informatie goed op te slaan.
Indubatt heeft voor u een praktische poster gemaakt die u op de werkplek kan hangen. Zie het als een soort spiekbriefje voor uw personeel. Als alle stappen nauwgezet worden opgevolgd kunt u de levensduur van uw tractiebatterij aanzienlijk verlengen. Download de poster, print het uit en hangt het goed in het zicht. Het kan u kostbare fouten helpen voorkomen!
Stappenplan onderhoud aan tractiebatterij
Een tractiebatterij is het hart van uw intern transport. Problemen aan een tractie accu zorgen voor kostbare vertragingen. Het is daarom belangrijk om op de juiste momenten, de juiste handelingen uit te voeren. Maar welke onderhoudswerkzaamheden moeten dagelijks worden uitgevoerd en wat is slechts maandelijks of zelfs één keer per jaar nodig? Indubatt helpt u op weg!
Dagelijks onderhoud aan tractiebatterij:
- Ontlaad de tractiebatterij niet verder dan 80%: Het is essentieel om de batterij niet volledig te ontladen om schade aan de batterijcellen te voorkomen. Diep ontladen kan de levensduur van de batterij verkorten en de prestaties ervan verminderen.
- Koppel de batterij van het voertuig los door de stekker eruit te halen en zet de deksel open: Als het voertuig niet in gebruik is, is het belangrijk om de batterij los te koppelen om onnodige ontlading te voorkomen. Het openen van de deksel zorgt voor ventilatie en helpt bij het reguleren van de temperatuur van de batterij.
- Check het niveau en de temperatuur van de batterijvloeistof: Het controleren van het vloeistofniveau en de temperatuur van de batterij is cruciaal voor het behoud van de optimale werking van de batterij. Te lage vloeistofniveaus kunnen leiden tot oververhitting en schade aan de batterij.
- Sluit de batterij aan op de lader en ontkoppel pas wanneer deze volledig is opgeladen: Regelmatig opladen is belangrijk om de capaciteit van de batterij te behouden. Laad de batterij op met behulp van de aanbevolen lader en ontkoppel deze pas wanneer deze volledig is opgeladen om een diepe ontlading te voorkomen.
Wekelijks onderhoud aan uw tractiebatterij:
- Check het niveau en de temperatuur van de batterijvloeistof op en vul NA het laden bij met gedemineraliseerd water wanneer nodig: Controleer wekelijks het niveau en de temperatuur van de batterijvloeistof. Indien nodig vul je bij met gedemineraliseerd water om het vloeistofniveau op peil te houden. Dit zorgt voor een goede werking en helpt bij het handhaven van de batterijcapaciteit.
- Voer een visuele controle uit en verwijder eventueel vuil op de accu: Inspecteer de batterij regelmatig op eventuele zichtbare schade, corrosie of lekkages. Verwijder vuil en stof van de batterij om een goede warmteafvoer te bevorderen en mogelijke problemen te voorkomen.
- Houd de batterij droog: Zorg ervoor dat de batterij en de omgeving ervan droog blijven. Blootstelling aan vocht kan corrosie veroorzaken en de elektrische geleidbaarheid van de batterij negatief beïnvloeden.
Maandelijks onderhoud aan uw tractiebatterij:
- Meet de voltage van de cellen: Het meten van de individuele celspanning is belangrijk om te controleren of alle cellen in de batterij gelijkmatig opgeladen zijn. Onevenwichtige spanning kan duiden op een slechte cel of onjuiste oplaadprocedures.
- Check het niveau en de temperatuur van de batterijvloeistof op: Voer opnieuw een controle uit van het vloeistofniveau en de temperatuur van de batterij. Let op eventuele afwijkingen en handel adequaat bij onregelmatigheden.
- Handel bij afwijkende bevindingen: Als je tijdens het maandelijkse onderhoud problemen of afwijkingen constateert, neem dan direct actie. Raadpleeg een specialist of technicus om de oorzaak te achterhalen en de nodige reparaties uit te voeren.
Jaarlijks onderhoud aan uw tractiebatterij:
- Meet de isolatieweerstand: Het meten van de isolatieweerstand is een belangrijke test om de integriteit van de isolatie rondom de batterij te controleren. Een goede isolatie voorkomt lekstromen en zorgt voor veilig gebruik van de batterij.
- Reinig de batterij: Voer een grondige reiniging uit van de batterij, inclusief de terminals en aansluitingen. Verwijder eventuele corrosie of ophoping van vuil om een goede elektrische verbinding te behouden.
- Laat je batterij BMWT keuren: Een BMWT-keuring (Branchevereniging Mobiele Werkplaats Techniek) is een officiële inspectie die wordt uitgevoerd door gecertificeerde keurmeesters. Deze keuring waarborgt de veiligheid en de goede werking van de batterij en is vaak verplicht, vooral in professionele werkomgevingen.
Door dit uitgebreide onderhoudsschema nauwkeurig te volgen, kunt u de levensduur van de tractiebatterij maximaliseren, de prestaties optimaliseren en de veiligheid van het voertuig en de omgeving waarin het wordt gebruikt waarborgen. Raadpleeg altijd de handleiding en richtlijnen van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen voor het type batterij.
Indubatt voor service, onderhoud, reparatie en keuringen
Zoals u ziet komt er wel wat bij kijken om een tractie accu op de juiste manier te onderhouden. Daarnaast is het belangrijk om eventuele problemen aan de accu snel te signaleren en hier adequaat actie op te ondernemen.
Indubatt heeft een ervaren team voor u klaar staan die deze zorgen uit handen kunnen nemen. Zowel voor onderhoud en service als keuring en inspectie bent u bij ons aan het juiste adres. Mochten reparaties nodig én rendabel zijn, dan kunnen we deze indien wenselijk ook voor u verrichten. Hierin hebben we altijd goed overleg en geven we u eerlijk advies. We verrichten deze diensten voor tractiebatterijen van alle gangbare merken interne voertuigen. Van heftrucks tot palletwagens en van stapelaars tot reachtrucks.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen. Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren. We bieden een zeer brede range aan zowel nieuwe als gebruikte tractiebatterijen.
Indubatt helpt u graag om zo veilig en efficient mogelijk te werken!