Tips voor een langere levensduur van uw tractie accu

We zien het vaak in de praktijk: er wordt te lang doorgereden met dezelfde tractie accu voor het interne transportmaterieel. Regelmatig onderhoud aan een tractie accu is essentieel voor een langere levensduur. Bovendien zorgt goed onderhoud ervoor dat de accu beter presteert. Regelmatig onderhoud (laten) uitvoeren klinkt vaak tijdrovend en kostbaar. Het gevolg: men rijdt langer door met dezelfde batterij. Niet alleen kan dit voor schade zorgen aan de tractie accu, het kan ook schade veroorzaken aan de heftruck (of andere machine) zelf. De kosten van zo’n reparatie of vervanging liggen natuurlijk nog vele malen hoger. Daarnaast gaat de accu aanzienlijk sneller leeg als de conditie van de accu slecht is. Wat is belangrijk voor een langere levensduur van uw tractie accu? Wat kun u zelf doen en wanneer is tractiebatterij onderhoud noodzakelijk?

Tips voor langere levensduur tractie accu

Waardoor slijt een tractie accu?

De levensduur en slijtage van een tractiebatterij is afhankelijk van de diepte van ontlading en het opladen. Te diepe ontlading door onvoldoende capaciteit van de accu of lader kan leiden tot versneld verlies van massa en dus een kortere levensduur. Hoever een batterij kan ontladen is gemakkelijk te berekenen met de formule Watt = Volt x Ampére. Als een 80 V batterij een capaciteit heeft van 650 Ah, is het vermogen van de batterij 52 kWh. De maximale ontlading is 80% van het totale vermogen, dus in dit voorbeeld 41,6 kWh. Als de batterij te vaak of te diep ontladen wordt, slijten de cellen doordat er te veel van ze gevraagd wordt.

Wat kunt u doen om slijtage te voorkomen?

Iedere accu slijt. Gemiddeld gezien gaat een tractie accu zo’n 6 jaar mee in een heftruck, met uitschieters naar 10 jaar. Dit komt neer op zo’n 1.200 tot 1.600 ontladingen en opladingen. Om te zorgen dat de accu deze levensduur ook daadwerkelijk haalt, is het belangrijk de balans in de batterij te bewaken en regelmatig onderhoud uit te voeren. U kunt zelf ook onderhoudswerkzaamheden uitvoeren voor een langere levensduur:

  • Vul de accu na het opladen weer bij met demiwater
  • Verwijder vuil en vocht
  • Controleer regelmatig de kwaliteit van de cellen en verbinders
  • Meet regelmatig de voltage van de cellen door
  • Voorkom piekmomenten zoals gelijktijdig heffen en rijden

Het vervangen van cellen

Blijkt dat een aantal cellen tekortschieten in capaciteit en al aan het verslijten zijn? Dan kan het rendabel zijn om die cellen te vervangen door nieuwe of in goede staat gebruikte cellen. Hierbij is het aantal ‘slechte’ cellen natuurlijk wel van belang, aangezien losse onderdelen (zoals cellen) vaak duur kunnen zijn. De vraag die u uzelf moet stellen is: ‘Hoeveel geld wil ik stoppen in een tractiebatterij die waarschijnlijk binnenkort snel verder begint te slijten?’. Over het algemeen raden we, als u de ‘slechte’ cellen wilt vervangen, aan om deze te vervangen door gebruikte cellen. Nieuwe cellen hebben namelijk nog een capaciteit van 100%, terwijl de rest van de cellen mindere capaciteit heeft. Zo wordt er direct veel gevraagd van de nieuwe cellen en slijten deze dus ook weer snel.

Heeft u hulp nodig met het berekenen of nieuwe (gebruikte) cellen een slimme oplossing is voor uw accu? Vraag een specialist om advies!

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur

De levensduur van uw heftruck accu verlengen kan dus door regelmatig het vermogen te controleren, de accu schoon en droog te houden en op tijd bij te vullen. Om het maximale uit de accuduur te halen adviseren we om jaarlijks de batterij schoon te (laten) maken. Een expert reinigt de accu en de batterijcontainer op de juiste manier.

Breng uw vloot in kaart

De meeste bedrijven hebben meerdere machines en tractie accu’s in dagelijks gebruik. Het kan lonen om ook dit in kaart te brengen. Een langere levensduur gaat namelijk verder dan enkel naar de accu op zich te kijken. Zet de juiste truck op de juiste plek, wissel ze geregeld en voorkom versnelling van slijtage. Om dit optimaal in te regelen is kennis en expertise nodig. Twijfelt u of u die capaciteit in huis hebt? Vraag dan een specialist om mee te kijken. De investering die u hiermee doet, verdient zich vaak gemakkelijk terug door de capaciteit beter te benutten. Indubatt is gevestigd in ’s-Hertogenbosch en komt graag bij u langs op locatie om een passend advies rondom uw materieel te geven, zowel op het gebied van onderhoud als optimale inzet.

Tractieaccu verhuur bij Indubatt

Daarnaast is het mogelijk om bij ons tractie accu’s te huren, voor korte of lange termijn. Dit is vooral geschikt voor bedrijven met regelmatige seizoenspieken en daardoor capaciteit missen. Het aanschaffen van een nieuwe, extra batterij weegt dan niet op tegen de opbrengsten terwijl u natuurlijk wel genoeg capaciteit wilt. Wij checken dan regelmatig de accu en zorgen dat u de juiste capaciteit beschikbaar hebt. Neem contact met ons op als u denkt dat we iets voor u kunnen betekenen.