Wat is een hijsjuk en waarvoor gebruiken we deze?

Een hijsjuk is een veelgebruikt hulpmiddel binnen bepaalde bedrijven of organisaties. Een hijsjuk wordt gebruikt om lange, grote of zware voorwerpen mee te hijsen. Een hijsjuk wordt ook wel een evenaar, hijsmiddel of hijswerktuig genoemd. Bij Indubatt gebruiken we een hijsjuk geregeld om een zware tractie accu of heftruck accu veilig mee te kunnen optillen en verplaatsen. Hoe gebruikt u een hijsjuk precies en wanneer? In dit blog vertellen we hier meer over.

Wat is een hijsjuk en waarvoor gebruiken

Veilig zware voorwerpen hijsen

Een hijsjuk bestaat uit een balk met aan de bovenkant in het midden en aan de onderkant aan beide uiteinden een hijsoog. Aan de bovenkant zit een ketting bevestigd die de balk kan tillen. Aan de onderste ogen wordt het voorwerp bevestigd. Door deze meerdere hijsogen wordt de last verdeeld over meerdere punten. Hierdoor voorkom je dat al het gewicht op één punt terechtkomt en dat het voorwerp kan doorbuigen of knikken. Ook heeft een hijsjuk niet veel ruimte nodig omdat de spreidhoek relatief klein is, wat vooral fijn is als de ruimte beperkt is

Een hijsjuk kan ook in een meer gecompliceerde uitvoering worden gebruikt met meerdere ogen of aangepaste verstelbare balken of ogen. Soms worden er ook hijsjukken op maat gemaakt.

Waarvoor wordt een hijsjuk gebruikt?

Een hijsjuk wordt bij verschillende voorwerpen en toepassingen gebruikt. Meestal zijn dit zware objecten met gecompliceerde afmetingen. Het hijsjuk wordt precies boven het zwaartepunt ingezet zodat deze niet gaat schommelen of kantelen. Hijsjukken kunnen gebruikt worden bij zware tractiebatterijen, containers en grote objecten in de bouw. Vaak is het hijsjuk zelf bevestigd aan een heftruck of ander intern transportmaterieel die het voorwerp verplaatst.

Hoe gebruik je een hijsjuk veilig en goed?

Het is van belang een aantal zaken goed te checken en volgens voorschriften uit te voeren om te zorgen dat het hijsen en verplaatsen veilig en goed gebeurt. Deze lichtten we eerder al toe in ons blog ‘Veilig een batterij (verticaal) verwisselen’. Controleer in ieder geval altijd het gewicht van het voorwerp en of het hijsjuk hiervoor geschikt is. Check ook of er geen scheuren of scherpte kanten in of aan de hijsogen zitten en of het zwaartepunt goed is bepaald.

De juiste hijsjuk voor uw toepassing

Bij het hijsen met een hijsjuk komen een aantal risico’s kijken. Als de ogen en haken versleten zijn kan de hijsjuk het gewicht misschien niet meer tillen en bij verroesting is het niet meer veilig om de hijsjuk te gebruiken. Een hijsjuk moet dan ook regelmatig een keuring en eventueel onderhoud ondergaan. Bij Indubatt krijgt u altijd goed gekeurde hijsjukken. Veiligheid staat namelijk voorop. U kunt bij ons terecht voor zowel hijsjuk verkoop of hijsjuk huren. Ook geven we graag advies over de geschikte hijsjuk voor uw toepassing. Neem contact met ons op of bel of WhatsApp direct met een van onze experts!