Hoe vaak moet je een tractiebatterij bijvullen?

Het werken met elektrische heftrucks en andere elektrische transportmiddelen met een tractiebatterij brengt onderhoud met zich mee. Zoals het correct laden en ontladen van de tractie accu en het bijvullen met gedemineraliseerd water. Door dit consequent en correct te doen, verlengt u de levensduur van uw accu en bespaart u op onderhoudskosten. Maar hoe vaak moet u de tractiebatterij bijvullen, hoe en waarom? In dit artikel gaan we hier op in.

Hoeveel water mag een tractiebatterij in 1 week verbruiken?

Deze vraag komt in de praktijk nogal eens naar voren. Antwoorden als één keer per week of na 5 tot 10 laadbeurten gaan niet altijd op. Dit zijn globale antwoorden gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Bij heel intensief gebruik, moet u uw accu mogelijk vaker bijvullen. Het is daarom belangrijk om elke keer ná het laden het niveau van het accuwater te controleren. Is het niveau gedaald tot onder de korf? Dan is het tijd om de accu bij te vullen. Zo voorkomt u problemen achteraf.

Batterij heftruck bijvullen? Zo doet u dat

Het bijvullen van de accu vind altijd na het laden plaats. We leggen u uit hoe het werkt.

  • De accu moet op temperatuur zijn als u deze gaat bijvullen. Controleer het waterniveau in de accu daarom altijd ná het laden. Doe voor uw eigen veiligheid handschoenen aan en een veiligheidsbril op.
  • Open de dopjes op de accu en controleer hoe hoog het water staat.
  • Vul waar nodig bij tot het brede gedeelte van de korf (zie afbeelding). Let op dat u hiervoor alleen maar gedemineraliseerd water gebruikt, ook wel demi-water of accuwater genoemd. Kraanwater is bijzonder slecht voor uw accu.
  • Vul maximaal tot het brede gedeelte van de korf. Met te veel water kunnen één of meerdere cellen overlopen, waardoor er schade kan ontstaan aan de accu en aan de heftruck.
Tractiebatterij bijvullen zo werkt het

Risico bij te weinig water in de tractie accu

Als er te weinig water in uw tractie accu zit, kan deze droog komen te staan. Daardoor raakt de positief en negatief actieve massa in onbalans. Het onderste gedeelte wordt overbelast waardoor de loden kernen van de positieve platen gaan corroderen. Het bovenste gedeelte wordt veel te warm, waardoor de actieve massa uitdroogt en poreus wordt. De schade die hierdoor ontstaat, is onherstelbaar.

Risico bij te veel water in de tractie accu

Een teveel aan water in de tractie accu kan ervoor zorgen dat de accu gaat overkoken. Hierdoor wordt het elektrolyt uit de cellen geperst. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Elektrolyt is namelijk een super geleider. Als het over de accu stroomt, kunnen er kruipstromen ontstaan. Wanneer er dan gas vrijkomt bij het laden, kan de batterij ontploffen. Daarnaast verliest de accu bij een te hoog waterniveau zuur, wat capaciteitsverlies geeft. Het zuur tast bovendien de container aan. Teveel water in de accu is iets wat u dus te allen tijde wilt voorkomen.

Maak het uzelf makkelijk met een automatisch vulsysteem

Het handmatig bijvullen van de accu met gedemineraliseerd water, kan men vergeten, of niet juist gebeuren met alle gevolgen van dien. Zeker als u veel interne transportmiddelen heeft. Kies voor een automatisch vulsysteem. Daarmee kunt u de tractiebatterij snel, correct en zonder te knoeien bijvullen. Een watervulsysteem werkt heel eenvoudig. Elke batterijcel heeft een vuldop met een vlotter. Als de vlottert te laag komt te staan, vult het watervulsysteem de betreffende batterijcel automatisch bij tot het juiste niveau. Dit werkt via een waterkoppeling en waterslang. De batterij wordt daardoor dus binnen enkele minuten correct gevuld zonder dat u doppen hoeft te openen. In die tijd kunt u de logistieke planning van die dag bekijken of gewoon een gezellig praatje maken met een collega.

Indubatt, voor verhuur en verkoop van tractiebatterijen en toebehoren

Bent u op zoek naar een nieuwe of gebruikte tractiebatterij voor uw interne transportmiddelen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. We leveren nieuwe en gebruikte accu’s, maar zijn ook sterk in de verhuur ervan. Dit is handig wanneer u een tijdelijke wisselbatterij zoekt voor extra capaciteit of ter vervanging van een accu die in onderhoud is. Wilt u een accu voor langere tijd huren? Ook dat kan. Door onze grote voorraad met modellen en type batterijen en laders kunnen we snel leveren tegen een scherpe verkoop- of huurprijs.

Wilt u meer weten?

Nu weet u wanneer en hoe u uw tractiebatterij moet bijvullen. Wilt u hulp hierbij, bent u geïnteresseerd in een vulsysteem of kunnen wij u helpen met het onderhoud van uw accu’s? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit