Voorkom schade door tussenladingen met trak air of Wi-iQ

Iedereen die al langer met tractiebatterijen werkt weet: tussenladingen zijn funest voor de kwaliteit van de accu. Wordt een tractiebatterij toch tussentijds even opgeladen, dan ontstaat schade aan de binnenzijde van de accu. Het gevolg is dat de accu steeds minder vol op te laden is, waardoor de capaciteit afneemt. Dermate zelfs dan de accu op een gegeven moment vervangen moet worden, terwijl de accu met correct gebruik nog jarenlang mee had kunnen gaan.

Er zijn twee manieren om schade door tussenladingen te voorkomen bij uw tractie accu. Zo maakt een Trak Air systeem tussenladen wél mogelijk terwijl een Wi-iQ monitor door volledig inzicht incorrect tussenladen ontmoedigt. In dit artikel geven we meer uitleg hierover.

VoorNa

Maak tussenladen mogelijk met Trak Air systeem

Als een normale tractiebatterij tussentijds wordt opgeladen ontstaan er problemen in de circulatie van het elektrolyt. Het zware zuur wordt daardoor niet goed gemengd omdat nalading ontbreekt.

Door de tractiebatterij uit te rusten met een Trak Air en airmix lader is dat probleem geëlimineerd. Een tractie accu met Trak Air systeem en airmix lader kan wél tussentijds worden opgeladen. Erg handig, gezien we in de praktijk zien dat medewerkers uit onwetendheid of laksheid een tractie accu vaak tóch tussentijds laden. Door de batterij van deze technologie te voorzien is deze foutgevoeligheid er dus uit en kunt u het laadproces met een gerust gevoel aan uw collega’s overlaten.

Wat doet een Trak Air precies?

Een Trak Air systeem is een losstaand systeem dat aan de accu gekoppeld wordt tijdens het laadproces. Het lost problemen in de circulatie van het elektrolyt op door tijdens het laden lucht in de batterijcellen te blazen. Voor de toevoer van de benodigde lucht is een airmix lader nodig.

Door inzet van een Trak Air systeem komt de circulatie van het elektrolyt op gang, waardoor het zware zuur gemengd wordt. Precies zoals dat normaliter tijdens de nalading zou gebeuren.

Bijkomende voordelen van Trak Air

Naast het feit dat tussentijds laden van een tractiebatterij met inzet van Trak Air wél mogelijk gemaakt wordt, biedt inzet van deze technologie nog een aantal aanvullende voordelen. We zetten hier alle voordelen van Trak Air even voor u op een rij:

  1. Het grootste voordeel: de batterij mag met dit systeem tussenladingen ondergaan. Dit voorkomt kostbare fouten en werkt efficiënter.
  2. Het waterverbruik wordt dankzij deze technologie drastisch teruggebracht. Nalading is namelijk korter omdat het elektrolyt direct tijdens het laden wordt gemengd waardoor minder water wordt gesplitst en verdampt.
  3. Laden gaat vele malen sneller: tot wel drie uur sneller dan voorheen!
  4. De batterij wordt minder warm tijdens de lading en de levensduur wordt verlengd.
Trak Air maakt tussenladingen van tractiebatterijen in de drukke periodes mogelijk

Ontmoedig tussenladingen door volledig inzicht met de Wi-iQ batterijmonitor

Zeker wanneer u met een flexibele personeelsschaal of ploegendiensten werkt, is het lastig om continu goed toezicht te houden op het correct gebruik van uw tractiebatterijen. Natuurlijk moet u collega’s goed inlichten over de juiste manier van laden, maar zelfs met de juiste instructies gaat het in de praktijk vaak fout. Of dat nu bewust of onbewust wordt gedaan; het gevolg blijft hetzelfde. Uw tractie accu verliest capaciteit en u moet de batterij vroegtijdig vervangen.

We zien vaak tractiebatterijen ter reparatie bij ons binnenkomen waarbij wij zonder enige twijfel kunnen vaststellen dat er tussentijds is geladen. Vaak is onze klant hier echter niet van op de hoogte, omdat dit buiten zijn zicht gebeurt. Door de batterij te voorzien van een Wi-iQ batterij monitor is dat verleden tijd.

Efficiënter werken met volledig inzicht

De monitor wordt direct op de batterij geplaatst en geeft u inzicht over het gebruik en de status van de batterij. Zo kunt u uw vloot efficiënter inzetten en vroegtijdig ingrijpen op zaken, wanneer nodig. De Wi-iQ monitor controleert en monitort continu gegevens zoals:

  • Hoeveel ampere heeft de batterij op ieder moment (waarmee dus ook inzichtelijk wordt wanneer de batterij wordt bijgeladen!)
  • Wat is de temperatuur van de batterij
  • Hoeveel spanning heeft de batterij
  • (Optioneel middels externe sensor) Wat is het elektrolytniveau

Inzicht in tussenladingen ontmoedigt laksheid

Verrichten uw collega’s tussenladingen door onwetendheid? Dan is het probleem eenvoudig op te lossen door betere instructies te geven en deze mogelijk ook bij de werkplek zelf aan de wand te hangen. Ontstaat het probleem echter uit laksheid, dan is het vaak moeilijker op te lossen. Gedragsveranderingen komen lastig tot stand, zeker als u niet constant toezicht kan houden. De wetenschap dat het gebruik van de accu exact wordt vastgelegd kan in zo’n geval laks gedrag ontmoedigen.

Wi-Iq geeft u inzicht in het gebruik van uw tractiebatterij en ontmoedigt tussenladingen door medewerkers.

Wilt u meer weten?

Indubatt is specialist in tractiebatterijen, voor zowel koop als huur. Wij helpen u graag veiliger én efficiënter te werken. Wilt u meer weten over het voorkomen van tussenladingen of heeft u een specifieke vraag rondom de tractiebatterij voor uw voertuig of machine? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan voor u klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit