Gedemineraliseerd en gedestilleerd water, wat is het verschil?

Zoals we eerder schreven, is het belangrijk om uw tractie accu op gezette tijden bij te vullen met gedemineraliseerd water (ook wel accuwater). Regelmatig krijgen we de vraag of gedestilleerd water ook gebruikt mag worden voor het bijvullen van tractiebatterijen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water.

Het verschil tussen gedestilleerd en gedemineraliseerd water

Gedemineraliseerd water

Voor tractiebatterijen gebruikt u gedemineraliseerd water. We noemen dit ook wel demi-water of accuwater. Gedemineraliseerd water ontstaat door het water te filteren. Dit gebeurt met een ionenwisselaar. Door dit proces worden kalk en mineralen uit het water gehaald en worden negatieve ionen omgezet in eenzelfde hoeveelheid positieve ionen in de vorm van zouten. Het water is PH-neutraal en bevat geen mineralen meer. Gedemineraliseerd water is dus het type water dat gebruikt wordt om tractiebatterijen mee te vullen, het is zuiver maar niet zo zuiver als gedestilleerd water.

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water is de meest zuivere vorm van water die er is. Het ontstaat door het eerst te koken, de condens op te vangen en te filteren door een carbonfilter. Gedestilleerd water wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria. Voor het bijvullen van tractiebatterijen gebruikt u dus géén gedestilleerd water, maar gedemineraliseerd water!

Voorkom schade aan de accu

Doe nooit kraanwater in uw tractie accu. Hierdoor kan de batterij onherstelbaar beschadigd raken. Dit komt door de zouten en kalk die in gewoon kraanwater zitten. Gebruik dus altijd gedemineraliseerd water (of accuwater) voor het bijvullen van uw tractiebatterijen. Maar er zijn meer punten waarop u moet letten om schade te voorkomen:

 • Controleer na iedere laadbeurt of bijvullen nodig is
 • Vul altijd bij ná het laden en niet ervoor
 • Gebruik alleen accuwater, oftewel gedemineraliseerd water
 • Zowel te veel als te weinig water bijvullen kan schade aanbrengen, let op het juiste niveau

Automatisch bijvullen, eenvoudiger en minder kans op schade

Het bijvullen van een tractiebatterij moet regelmatig gebeuren en is een klus die erg secuur gedaan moet worden. Maak het uzelf makkelijk met een automatisch vulsysteem. Zo kost het u minder tijd én kunt u er zeker van zijn dat het vullen goed gebeurt. Bovendien bespaart u op reparatie en onderhoud van uw tractie accu, omdat deze door correct vullen langer mee gaat. Andere voordelen van een automatisch vulsysteem:

 • Sneller en correct vullen van accu
 • Morsen van water of zuur is verleden tijd
 • Verlengd levensduur van batterij
 • Eenvoudig te installeren
 • Alle cellen voorzien van het juiste niveau
 • Gemakkelijk mee te werken
 • Gebruik van hoogwaardig kwalitatief materiaal

Meer weten? Neem contact op met ons op voor advies of een offerte.

Gebruik nooit kraanwater, we kunnen dit niet vaak genoeg zeggen. 

Schade door verkeerd vullen?

Heeft u per ongeluk toch het verkeerde water gebruikt of teveel of te weinig water gebruikt? Geen probleem. Laat ons de accu inspecteren en onderhouden. Na inspectie kunnen we de accu mogelijk voor u regenereren.  Ook voor een jaarlijkse keuring bent u bij ons aan het juiste adres.

Snel een nieuwe, gebruikte of tijdelijke tractie accu nodig?

Heeft u tijdelijk een extra tractiebatterij of wisselbatterij nodig? Indubatt is specialist in verhuur van tractie accu’s die we direct kunnen leveren. Zo voorkomt u stilstand van uw materieel en kunt u distributiepieken opvangen door tijdelijk extra batterijcapaciteit in huis te halen. Liever een accu kopen? Ook dat kan. We hebben zowel nieuwe als gebruikte accu’s op voorraad. Bovendien is uw oude accu ook nog geld waard. Deze kunt u bij ons namelijk inleveren, zodat wij daarna kunnen zorgen voor de juiste, milieuvriendelijke verwerking ervan.

Toebehoren voor uw tractiebatterijen

Naast automatische vulsystemen leveren we nog tal van andere toebehoren voor uw tractiebatterijen die het gebruik en onderhoud ervan makkelijker maken, zoals hijsjukken, laadstations en batterijcontainers.

Wilt u meer weten?

Door uw tractie accu’s correct bij te vullen met gedemineraliseerd water, heeft u er langer plezier van. Wilt u meer weten of heeft u een specifieke vraag voor uw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit