Wanneer is de accu van een heftruck aan vervanging toe?

Een accu van een heftruck heeft gemiddeld een levensduur van 1.200 tot 1.600 ontladingen. Maar hoeveel jaar is “1.600 ontladingen” nou eigenlijk? En wat kan ik doen om de levensduur van mijn heftruck accu te verlengen maar tegelijkertijd wel optimaal blijft presteren? Dat leggen we uit in dit blog!

Wanneer is de accu van een heftruck aan vervanging toe?

Levensduur heftruck accu

Gemiddeld zien wij dat een tractie accu zo’n 6 jaar meegaat in een heftruck, met uitschieters naar 10 jaar. In deze jaren is de tractieaccu dan 1.200 tot 1.600 ontladen en opgeladen. De levensduur van de tractieaccu komt ten goede door regelmatige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. We zien dan ook dat gebruik en onderhoud bepalend is voor de levensduur. Eerder schreven we het blog ‘wat houdt onderhoud aan een heftruck batterij in?’ waarin we dit verder toelichten.

Levensduur verlengen door onderhoud

Een heftruck accu kan langer mee gaan door deze op de juiste momenten te voorzien van het juiste onderhoud. Bij accu onderhoud zijn er verschillende werkzaamheden van belang. Sommige werkzaamheden kun je, of een technisch medewerker, zelf uitvoeren. Andere werkzaamheden kun je beter uitbesteden aan een expert.

Het belangrijkste is om regelmatig de batterij schoon te (laten) maken. We adviseren om wekelijks de accu schoon en droog te maken. Verder adviseren we om minimaal eenmaal per jaar de accu goed te laten reinigen door een expert. Hierbij wordt ook de batterijcontainer waar de cellen in zitten gereinigd.

Verder is het van belang om op tijd de cellen bij te vullen met demi water. Doe dit altijd NA het laden. Meer informatie hierover vind je op onze tractiebatterij onderhoud en service pagina.

Meer weten over de levensduur of onderhoud van je heftruck accu?

De levensduur van een heftruck accu is dus afhankelijk van gebruik en onderhoud. Wil je meer weten over een heftruck accu of ben je geïnteresseerd in onderhoud aan jouw voertuig, machine of batterij? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we je zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we je snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit