Wat houdt onderhoud aan een heftruck batterij in?

Een heftruck moet altijd werken. Althans, wanneer we die nodig hebben. Voor sommige bedrijven is dat 24/7, voor andere bedrijven is het ‘slechts’ een aantal uren per dag. Maar onderhoud aan een heftruck batterij is altijd noodzakelijk. Er zijn wel verschillende werkzaamheden die dagelijks, wekelijks, maandelijks en soms jaarlijks gedaan moeten worden. Hierover hebben we eerder een blog geschreven; ‘Hoe onderhoud ik mijn batterij?’

Maar wat kan of moet je zelf doen? En wat laat je liever uitbesteden door experts? En wat houdt het onderhoud aan een heftruck batterij door een expert in?

Onderhoud aan een heftruck batterij

Dagelijks onderhoud aan de heftruck batterij

Het is van essentieel belang dat er voldoende batterijvloeistof in iedere cel zit. Degene die de heftruck voor het eerst op de dag gaat gebruiken, checkt het vloeistofniveau van de cellen. Dit kan per cel door de celdoppen te openen en te kijken of de ‘platen’ onder staan. Of de batterij is uitgerust met een ‘blinky’ die het vloeistofniveau constant in de gaten houdt. Dit zijn werkzaamheden die iedereen zelf kan uitvoeren.

Wekelijks onderhoud aan de heftruck batterij

Elke machine die gebruikt wordt, wordt vuil. Het is daarom belangrijk om aan het einde van iedere week de batterij droog en schoon te maken.

Als bij de dagelijkse check van de batterijvloeistof extra vloeistof bij moet, vul dan NA het laden bij met gedemineraliseerd water. Deze werkzaamheden kunnen door een technische medewerker worden uitgevoerd. Meer informatie hierover vind je op onze tractiebatterij onderhoud pagina.

Maandelijks onderhoud aan de heftruck batterij

Om voldoende inzicht te krijgen van de status van de cellen is het mogelijk om de cellen van de batterij te meten. Dit wordt vaak gedaan door experts met meetapparatuur die dit makkelijk kunnen weergeven. Het doel is om vroegtijdig beschadigingen van cellen op te sporen, zodat de heftruck batterij altijd inzetbaar is en niet op een ongewenst moment stil valt.
Als deze werkzaamheden door de technische medewerker wordt uitgevoerd, zorg dat bij het constateren van afwijkende waardes dan ook gehandeld wordt. Neem contact op met de leverancier van de batterij of heftruck.

Wilt u graag een second opinion? Dan kan één van onze experts bij u op locatie komen en de meting uitvoeren.

Jaarlijks onderhoud aan de heftruck batterij

De jaarlijkse werkzaamheden worden vaak uitgevoerd door experts. Elke heftruck batterij dient een jaarlijkse BMWT keurmerk te hebben. Hiernaast is het verstandig om ook de isolatieweerstand te meten.
Ons advies is ook om minimaal één keer per jaar de batterij goed te reinigen. Dit is meer dan het wekelijks schoon en droog maken van de batterij. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om het reinigen van de batterijcontainer waar de cellen in zitten.

Onderhoudswerkzaamheden door Indubatt

Wilt u meer weten over een bepaalde onderhoudstips? Of heeft u een specifieke vraag voor uw batterij of accu? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u graag zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van tractieaccu’s, laders, toebehoren, veiligheid en onderhoud.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit