Tips voor het veilig laden van een tractie accu

Veel machines, zoals heftrucks, hoogwerkers of zijladers, worden tegenwoordig elektrisch aangedreven door een tractie accu of batterij. Deze accu’s moeten op een correcte manier geladen worden. Veiligheid bij het laden is namelijk erg belangrijk. Niet correct laden of onder de verkeerde omstandigheden kan zeer gevaarlijk zijn voor de veiligheid op de werkvloer. Daarnaast draagt het correct laden van tractie accu’s bij aan meer efficiëntie en langere levensduur van de accu zelf. In dit blog geven we enkele tips om tractie accu’s veilig op te laden middels een acculader voor uw heftruck.

Tips voor het veilig laden van tractie accu's

Wanneer tractie accu opladen?

We raden u aan om de accu direct op te laden nadat deze ontladen is. Laat de accu’s nooit in ontladen toestand staan. Tractie accu’s mogen voor maximaal 80% van hun nominale capaciteit ontladen worden. Meer ontlading leidt namelijk tot slijtage waardoor de accu zijn efficiëntie zal verliezen.

Hoe lang tractie accu opladen?

De laadduur van een accu hangt af van de laadfactor (de verhouding tussen de ingeladen ampère-uren en de verbruikte ampère-uren) en het type lader.

Er zijn conventionele, hoogfrequente en laagfrequente laders op de markt. Een hoogfrequente lader laadt batterijen sneller en goedkoper op dan een conventionele lader, maar is in de aanschaf duurder.

Aandachtspunten bij opladen

Veiligheid in het magazijn of de werkplaats is tijdens het laden van accu’s of batterijen van levensbelang. Er zijn een aantal aandachtspunten:

  • Draag altijd de nodige beschermingsmiddelen, zoals een schort, bril en handschoenen
  • Zorg ervoor dat de kabels van de lader en de stekker niet op de grond liggen
  • Schakel het afzuigsysteem of ventilatiesysteem in
  • Vul, indien nodig, na het laden de accu bij met demi water. De instructies hiervoor vind u op onze tractieaccu onderhoud pagina.

Er komt dus veel kijken bij het veilig laden van tractie accu’s. Wij raden aan om een expert in te schakelen wanneer u een acculaadstation laat inrichten. Dit is een speciale ruimte binnen uw magazijn of werkplaats die aan alle eisen en regels voor veilig laden voldoet.

Tractie accu’s en laders bij Indubatt

Wilt u meer weten over het veilig laden van een tractie accu of het inrichten van een acculaadstation? Neem contact op met één van onze specialisten. Zijn staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom in ons energiecentrum in ’s-Hertogenbosch. Hier laten we u graag de mogelijkheden zien op het gebied van tractieaccu’s verhuur of verkoop, laders, toebehoren en onderhoud.