Hoe werkt een tractiebatterij optimaal in koude omstandigheden?

Machines in een koude omgeving (onder het vriespunt) gedragen zich anders dan in ‘normale’ temperaturen. Heeft uw pompwagen of heftruck een tractie accu? Dan is het noodzakelijk om een aanpassing te (laten) doen aan de batterij.

Een tractie accu is één van de weinige energiebronnen die in koude omstandigheden en in koel- en vriesruimtes (cold stores) kan worden ingezet voor machines zoals palletwagens, reachtrucks en vorkheftrucks.

Continuïteit met een batterij, ook in de kou!

Voor de optimale inzet en bedrijfszekerheid van deze (interne) transportmiddelen bij de lokale temperatuur (-18 tot -30ºC) in deze cold stores, is het absoluut noodzakelijk dat de heftruck, de tractiebatterij én de batterijlader op elkaar zijn afgestemd.

Indubatt zorgt ervoor dat er één systeem in uw logistiek proces in de koel- en vrieshuizen wordt gerealiseerd. De laadtechniek moet aangepast zijn aan het gebruik en de kenmerken van het type batterij.

tractie accu batterij in koude omstandigheden

6 factoren die invloed hebben op de optimale inzet van uw tractiebatterij in de kou

  1. De tijdsduur dat de batterij in de kou wordt ingezet.
  2. Hoge temperatuur van het elektrolyt in de cellen bij het begin van de shift.
  3. Het gebruik van een geregelde tractielader met speciaal laadkarakteristieken.
  4. Optimale isolatie van de batterijcontainer.
  5. Volledige lading, voordat de batterij in kou wordt gebruikt.
  6. Juiste laadfactor moet ca. 1,2 zijn.

LET OP: Systemen zoals Trak Air (zuurcirculatie) zijn niet toegestaan vanwege de te lage laadfactor, tenzij de air gebruikt wordt voor egalisatie van de temperatuur.

Welke problemen ontstaan er bij slechte maatregelen?

Bij het nemen van de juiste maatregelen, is een continu bedrijfsproces gegarandeerd, voor wat betreft de batterij in de machine. Maar bij het niet opvolgen van bepaalde maatregelen kunnen problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Afkoeling van de vloeistof in de cellen tot aan de omgevingstemperatuur, tot bevriezing aan toe.
  • Grote temperatuurschommelingen in de cel.
  • Stratificatie van het elektrolyt: onderin de cellen is de concentratie van het elektrolyt zo hoog, dat het onherstelbare schade aanbrengt.
  • Condensatie op de tractielader en de accu.
  • Slecht functioneren van het automatisch bijvulsysteem en/of zuurcirculatiesysteem.

Al deze problemen kunnen leiden tot een onveilige situatie van de machine en de medewerker die bijvoorbeeld de heftruck bestuurt. Laat u voldoende informeren over het gebruik van machines in koude omstandigheden, zodat het bedrijfsproces efficiënt en veilig door kan gaan.

Wilt u meer weten over tractiebatterijen in de kou?

Heeft u na het lezen van dit blog over ‘Hoe werkt een tractiebatterij optimaal in koude omstandigheden?’ nog vragen? Dan kunnen wij u helpen! Ons team van experts staan voor u klaar om hun kennis over tractiebatterijen te delen en uw vragen te beantwoorden.

Indubatt geeft u graag advies omtrent de inzet van tractie accu’s in koel of vrieshuizen. De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit

Vragen? Neem gerust contact op