Welk type heftruck accu kies ik voor mijn inzet?

Heeft u onlangs een nieuwe of gebruikte elektrische heftruck aangeschaft, en bent u nu op zoek naar de juiste heftruck accu? Of is uw heftruck toe aan een nieuwe, passende heftruck batterij? De juiste accu voor uw heftruck is afhankelijk van een aantal factoren. Het is van belang dat u de juiste accu kiest voor uw inzet om zo het maximale uit de heftruck te halen. In dit blog leggen we uit wat belangrijk is in de keuze en welke type accu’s er zijn.

Welk type heftruck accu kies ik voor mijn inzet?

Welke factoren zijn van belang bij de keuze voor een heftruck accu?

Hoewel met veel factoren rekening gehouden dient te worden bij de keuze voor de juiste heftruck accu, raden wij aan om in ieder geval onderstaande factoren in kaart te brengen.

  • Inzet

Waarvoor gaat de heftruck gebruikt worden? Zware inzet, bijvoorbeeld door zware goederen of hellende terreinen? Dan is een batterij met hoge capaciteit nodig om goed te functioneren.

  • Diensten

Maakt u in uw bedrijf gebruik van ploegendiensten? Dan moet de machine meerdere diensten per dag kunnen draaien. We raden dan ook aan om een extra wisselbatterij te nemen. Zo beschikt u altijd over een opgeladen batterij. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een type accu die erg snel kan opladen.

  • Onderhoud

Als een heftruck door veel verschillende medewerkers gebruikt wordt, is het moeilijker om in de gaten te houden hoe het dagelijkse tractiebatterij onderhoud wordt uitgevoerd. Een onderhoudsvrije batterij kan dan een oplossing zijn.

Welke type heftruck accu’s zijn er?

Er zijn veel verschillende type accu’s voor de aandrijving van uw elektrische heftruck. We onderscheiden deze vaak in drie categorieën: een lood-zuur batterij, de gelbatterij en de lithium batterij.

Lood-zuur accu

Een lood-zuur accu is de meest gebruikte accu in een heftruck of andere elektrische machine. Lood-zuur accu’s bieden namelijk een scherpe prijs-kwaliteit verhouding en hebben een hoog vermogen. Er zijn veel verschillende uitvoeringen, waardoor er ook altijd een accu te vinden is die past bij uw inzet.

Een lood-zuur accu werkt door een chemische reactie tussen loden platen en zwavelzuur. Er zijn drie verschillende typen lood-zuur accu’s, verschillend in het aantal platen per cel en dus in de te leveren stroom: een startaccu, een semi tractie accu en een tractie accu. Met name de tractie accu wordt veel gebruikt in heftrucks omdat er veel stroom kan worden afgenomen, diepere ontlading mogelijk is, snel opgeladen kan worden en een lange levensduur heeft.

Een tractie accu dient veilig te worden opgeladen in een acculaadstation en heeft dagelijks onderhoudswerkzaamheden nodig.

Gelbatterij

Een gelbatterij heeft, in tegenstelling tot een lood-zwaar accu minder onderhoud nodig. Een gelaccu is niet gevuld met accuzuur, maar met een bepaalde gel. Een gelbatterij is echter alleen geschikt voor lichtere toepassingen en kan sneller beschadigingen oplopen als deze wordt gebruikt voor intern transport, zoals een heftruck.

Lithium accu

De lithium accu is heel erg in opkomst. De meeste mobiele telefoons en andere kleine elektrische apparaten zoals laptops worden tegenwoordig gemaakt met een lithium accu. De levensduur is in vergelijking met lood-zuur accu’s en gelaccu’s langer en de accu is lichter. Ook hoeft een lithium accu niet in één keer te worden opgeladen, maar kan deze ook tussendoor even worden opgeladen. Bovendien is een lithium accu veel sneller opgeladen. Het grote nadeel is echter de prijs. Omdat de technieken nog niet zo ver zijn door ontwikkeld is het nog erg duur om een lithium accu voor zware toepassingen te kunnen ontwerpen en produceren.

Hulp bij keuze heftruck accu

De keuze voor de juiste accu is dus compleet afhankelijk van de inzet van de heftruck. Voor standaard situaties adviseren wij eigenlijk altijd een tractie accu. Deze traditionele accu is in aanschaf namelijk de goedkoopste variant, terwijl deze ook onder de zwaarste omstandigheden functioneert zoals verwacht mag worden. Wilt u een gericht advies voor de juiste accu bij uw specifieke inzet? Indubatt is specialist in tractie accu’s voor allerlei elektrische toepassingen. Neem gerust contact met ons op. Ook als u op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte tractie accu. We hebben standaard vele uitvoeringen op voorraad, zowel voor verkoop als verhuur.