Wat is diffusie

Het woord ‘diffusie’ kennen we misschien nog wel van de biologie les. De verplaatsing van opgeloste stoffen in een waterig milieu van een gebied met veel van deze opgeloste stoffen (hoge concentratie) naar een gebied met weinig van dezelfde opgeloste stof (lage concentratie). Ook bij accu’s wordt er gebruikt gemaakt een diffusie proces.

Diffusie proces in de tractie accu.

In de tractie accu is diffusie het proces van de willekeurige beweging van deeltjes. Deze beweging is het gevolg van de aanwezigheid van kinetische energie die deze deeltjes bevatten. Wanneer er verschillen zijn in concentratie leidt diffusie tot een netto verplaatsing van deeltjes, vanuit gebieden met hoge concentratie naar gebieden met lage concentratie. Dit proces vindt binnen een tractie accu plaatst tijdens het laden en ontladen. Een proces dat op een juiste wijze moet gebeuren om schade aan uw tractie accu te voorkomen!

Laden en ontladen van een batterij

Bij het ontladen van uw batterij vindt dus een diffusie proces plaats. Ionen verplaatsen zich namelijk door de elektrolytoplossing en door het actieve materiaal. Dit wordt gedaan om contact te maken met het lood en het loodoxide. Ook bij het opladen van uw batterij komt er een diffusie proces aan te pas. Dit diffusie proces loopt aanzienlijk langzamer dan het ontladen. Bij het laden zal het proces eerst oppervlakkig op de platen plaatsvinden en later dieper binnenin het actieve materiaal van de platen.

Gevaar van tussenladen en slecht ontladen

Bij het ontladen, diffusie proces waarbij ionen zich verplaatsen door de elektrolyt oplossing, wordt de accu geleegd. Wanneer dit niet goed correct verloopt kan dit gevolgen hebben voor de capaciteit van de accu. Er kunnen namelijk bij het laden minder ampère de accu in, waardoor deze minder capaciteit heeft. Het tussendoor opladen van uw batterij is op deze lagere capaciteit niet het juiste antwoord. Het tussenladen is namelijk gevaarlijk voor de conditie van uw accu en zal blijvende schade veroorzaken. Een accu mag niet meer dan 80% procent leeg gereden, ontladen, worden voordat deze opnieuw geladen kan worden. Tussenladen lijkt ideaal maar is uit den boze. Evenals te ver ontladen, dit noemen we een diepteontlading. Voorkom ook het overladen.  Over de gevaren van tussenladen vindt u meer in ons blog artikel “Voorkom schade door tussenladen tractiebatterij”. Een van de oplossingen die gegeven wordt in dit artikel is gebruiken van een Trak Air systeem. Deze is door de juiste air mix lader wel tussendoor op te laden.

Beschadigde cellen door defect acculaadstation.

Te lang door blijven rijden met de accu (dus wanneer deze meer dan 80% is leeg gereden) is overigens net zo goed schadelijk. Diffusie proces problemen kunnen daarnaast ook ontstaan doordat u weliswaar netjes met de accu omgaat, maar een oplaadstation gebruikt dat niet meer naar behoren werkt. Het diffusie proces wordt niet op een correcte wijze tot een goed einde volbracht. Dit kan in eerste instantie slechts een aantal cellen beschadigen maar doordat overige cellen worden overbelast ontstaan ook daar al snel problemen. Gevolg; de tractie accu moet vervangen worden. Speelt het probleem slechts bij één van uw tractie accu’s dan is het probleem zeer waarschijnlijk niet veroorzaakt door de acculader.

Indubatt kan de oorzaak voor het probleem detecteren

Indubatt kan met ervaren en deskundige monteurs uw situatie komen inspecteren. Wij kunnen desgewenst het acculaadstation onderzoeken maar ook een software systeem koppelen aan uw tractie accu’s. Hiermee kan Indubatt in kaart brengen welke accu’s tussenladingen hebben ondergaan. Met welke accu’s te lang wordt doorgereden of welke accu’s niet naar behoren presteren.

Merkt u problemen in de capaciteit van uw tractie accu of intern transport en kunt niet de vinger erop leggen waar het probleem door ontstaat? Neem dan contact op met Indubatt. Pas als u de oorzaak voor het problemen heeft getraceerd kunt u dit binnen uw organisatie aanpakken.

Nog meer weten over tractiebatterijen / -accu’s en batterijladers?

Heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.

Ook bent u van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we u zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.

De koffie staat klaar. Zien we u snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit